Здраве

След спирането на проливните дъждове се очаква бум на ухапванията от кърлежи в България. По прогноза времето трябва да се затопли, което още повече ще допринесе за развитието на кърлежите.

Вече близо година светът е в плен на COVID-19. Все още се знае недостатъчно за този вирус и това дава поле за най-различни спекулации относно болестта и начините за предпазване от заразяване. Много собственици на домашни любимци са притеснени дали рискът от заразяване се увеличава заради присъствието на четириногия приятел вкъщи, а други биха искали да са сигурни, че разходката с кучето навън не представлява опасност.

Кучетата може би искат да ядат всичко, но не всяка храна е полезна за тях. Вижте кои храни трябва да избягвате да им давате.

Когато се преценява какви витамини да се дават на кучето, от основно значение е и темпераментът, и начинът на отглеждане - дворно или стайно е кучето. Затова, когато купувате витаминни препарати, внимателно четете поясненията на опаковката. Там трябва да е описано какви витамини и микроелементи се съдържат и как трябва да се приемат. Ако кучето ви е здраво и ще ги давате профилактично може да спазвате указанията.

Радостта от позволените по време на карантината разходки с кучето се помрачава от дебнещата го в пролетната зелена трева опасност - кърлежите! Достатъчни са само няколко разходки без предпазни средства и при ветеринарните лекари вече пристигат лаещи пациенти с пироплазмоза. И това, че съвсем наскоро се стопли не е извинение за невземане на противопаразитни мерки.

Хората, които не са имали домашни любимци, често си мислят, че приемането им за членове на семейството е абсурдно. Все пак кучетата и котките не са хора. Но за тези, които споделят ежедневието си с ходеща любов на четири лапи, безусловно те са част от фамилията. Затова и грижите към домашните любимци и тяхното здраве е същата, като към останалите членове на семейството, а на моменти дори и по-голяма. Защото все пак нашите любимци зависят само и единствено от нас. Те не могат сами да отидат на лекар.

Започва активната смяна на козината при пухкавите любимци Сезонното линеене продължава 4-5 седмици. За да се справите с проблема със скубането на косми и топките мъх из цялата къща, вземете мерки: решете редовно кучето или котката си; давайте витамини, като единият задължително трябва да е вит. А.

Има ли опасност домашният любимец да се зарази с COVID-19, или пък да зарази човек с вируса? По какво се различават коронавирусите при животните от COVID-19? Трябва ли собствениците на домашни любимци да взимат допълнителни мерки, за да предпазват себе си и животните? На тези и други актуални въпроси отговаря д-р Марина Иванова, ветеринарен лекар с дългогодишен опит у нас и в чужбина и директор на Фондация "Четири лапи"

Глобалната тема по отношение на коронавируса вече засяга пряко и България. Покрай всички препоръки и съвети, които официалните власти издават обаче, се появяват и много спекулации, а понякога и откровено неверни твърдения. Actualno.com разговаря ветеринарния лекар Симеон Маджаров относно някои митове и заблуди по темата с коронавируса, свързани с животните и човека.

Д-р Пламен Конов, председател на Български ветеринарен съюз – Бургас в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас

Фокус: Г-н Конов, попадали ли сте във Вашата практика на случаи на отровени домашни любимци?

Д-р Пламен Конов: Обикновено това се случва при нежеланите бездомни кучета в населените места и жилищните райони. Рядко това се случва с домашните кучета, но не е изключено точно те да попаднат на примамки, направени за бездомните кучета. Лошото е, че домашните понасят по-тежко каквито и да били отрови, отколкото кучетата, които са безпризорни.

Екип от британски и американски специалисти обясни научно как точно котките успяват да лекуват с мъркането си хората. Разбира се, мяукащите домашни любимци не са лекари и не могат да се справят с тежки заболявания, но помагат при редица неразположения.

Well already everyone know of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.