Когато се преценява какви витамини да се дават на кучето, от основно значение е и темпераментът, и начинът на отглеждане - дворно или стайно е кучето. Затова, когато купувате витаминни препарати, внимателно четете поясненията на опаковката. Там трябва да е описано какви витамини и микроелементи се съдържат и как трябва да се приемат. Ако кучето ви е здраво и ще ги давате профилактично може да спазвате указанията.

Но ако любимецът ви има някакви здравословни проблеми, само ветеринарният лекар ще ви даде най-точната дозировка и времетраене на приема. Кои са външните признаци за недостиг на витамини

  1. Изкривяване на гръбнака и и-образни задни лапи - тогава по всяка вероятност липсва калций или фосфор. Или организмът на кучето не ги усвоява пълноценно от храната. Най-добрият начин за подобряване на количествата на вит.Д е повече време на открито и на слънце. Следва храната - рибено масло, яйца, черен дроб. Костното брашно също е добър източник на фосфор и калций едновременно.
  2. Загуба на тегло - не расте, очите му са възпалени - липсва вит. А. Лесно ще се справите и в този случай - давайте му риба или рибено масло на капсули.
  3. Анемия - загуба на апетит, обща отпуснатост, суха кожа, пърхот - всичките тези симптоми доказват липсата на витамини от група В. Всички те се съдържат в суровото месо. Най-важен е вит. В1 - съдържа се в плодовете, В2 - в млечните подукти, В6 - в рибата и сиренето, В12 - в месото, рибата, млечните продукти.
  4. Дерматит - при него се наблюдават напуквания на кожата и пигментни петна - недостиг на вит. РР. Ще се оправите с проблема, като давате на кучето да яде риба, месо, черен дроб. Най-големи количества от вит. РР има в елдата. Може да добавяте в храната на кучето и мая - тя също съдържа вит. РР.

Източник: www.bgfermer.bg