Полезно

След спирането на проливните дъждове се очаква бум на ухапванията от кърлежи в България. По прогноза времето трябва да се затопли, което още повече ще допринесе за развитието на кърлежите.

Който иска да има куче, трябва да може да отделя доста време за него

За германските власти не подлежи на съмнение: и кучетата имат права. Затова от търговците и собствениците на кучета се изисква да се придържат към определени правила, които периодично се актуализират. В началото на 2022 година те бяха затегнати.

Фойерверките предизвикват паника у животните

Последните две-три седмици от годината са периодът, в който празничното настроение взима връх в очакване на настъпването на новата година. И макар традицията да повелява, че огънят и силният шум в новогодишната нощ прогонват злите сили от дома и носят късмет, мнозина започват с пукотевицата много по-рано.

Mоже да бъде вълнуващо да срещнеш ново куче, когато се разхождаш по улицата или в парка. Без значение дали са големи, или малки, някои кучета са толкова мили и сладки, че ни предизвикват да се приближим до тях и да ги погалим. Ако обаче го направим по грешен начин, може да ги изплашим и това да доведе до неприятна ситуация. Може да се случи дори с породи кучета, които обикновено са приятелски настроени, разказват във видео на канала Zoo Box във Vbox.

Можем ли да накараме кучето да се държи прилично и какво точно означава "прилично"? Сигурно повечето собственици на четириноги са си задавали този въпрос при всеки неуспешен опит да накарат любимеца си да изпълни и най-елементарна команда - като "стой" или "ела". А е достатъчно кучето ви да умее да изпълни няколко команди, за да цари мир у дома. Но как да го постигнем?

Домашните котки имат 9-16 пъти по-силно обоняние от хората. Те възприемат определени миризми по различен начин, благодарение на 45-200 милиона чувствителни на миризмата клетки. Оказа се, че и те имат свои предпочитания към миризмите. Какви миризми са приятни за котките и какво мразят?

Декември е месецът, в който всяка година у нас се харчат милиони за фойерверки и пиратки. В дните между Коледа и Нова година големите градове приличат повече на размирни райони, а кулминацията на 31 декември би могла да се сравни единствено с масиран военен конфликт. Жертвите на пукотевицата също са сравними с тези от бойното поле - всяка година новогодишните тържества приключват по доста неприятен начин за мнозина, станали жертва на неразумната употреба на пиротехника (нерядко в комбинация със също толкова неразумна употреба на алкохол), а спешните отделения в болниците се напълват с хора с обгаряния и изгубени пръсти или очи. Малцина обаче си дават сметка какво причиняват дори най-безобидните пиратки, бомбички и фойерверки на дивите и домашните животни. Ето 6 причини да посрещнем Нова година без пиротехника, ако ни пука за животните:

Вече близо година светът е в плен на COVID-19. Все още се знае недостатъчно за този вирус и това дава поле за най-различни спекулации относно болестта и начините за предпазване от заразяване. Много собственици на домашни любимци са притеснени дали рискът от заразяване се увеличава заради присъствието на четириногия приятел вкъщи, а други биха искали да са сигурни, че разходката с кучето навън не представлява опасност.

Оказва се, че кучетата са не само най-добрият, но и най-старият приятел на човека. Това става ясно от ДНК анализ, според който, опитомяването на домашното куче е станало преди 11 000 години, по време на последната ледникова епоха, пише BBC.

Обонянието на кучетата е между 10 хиляди и 100 хиляди пъти по-добро от човешкото Разпознаването на нова миризма за кучетата е като научаването на нова дума за хората. Това каза за “Дарик” Явор Крумов, инструктор в училището за кучета водачи и асистенти на фондация “Очи на четири лапи”. Отскоро в речника от миризми на четириногите е и тази на Ковид-19. Надушването на новия коронавирус е като надушването на експлозиви, наркотици, хора, обясни Крумов.

Подкатегории