Фойерверките предизвикват паника у животните

Последните две-три седмици от годината са периодът, в който празничното настроение взима връх в очакване на настъпването на новата година. И макар традицията да повелява, че огънят и силният шум в новогодишната нощ прогонват злите сили от дома и носят късмет, мнозина започват с пукотевицата много по-рано.

За хората фойерверките и пиратките носят добро настроение, но за животните това не е така. Тъй като сетивата им са много по-изострени, ярката светлина и гърмежите предизвикват у тях страх и паника. Някои губят ориентация, а други се стремят да намерят сигурно скривалище колкото се може по-бързо. Това важи в пълна сила както за дивите животни, така и за домашните любимци. Именно поради това в дните около Коледа и Нова година ние в www.bezdom.info отчитаме най-много случаи на изгубени кучета, огромната част от които са избягали докато са били навън на разходка. Нерядко в паниката си животните стават жертва на фатални злополуки. За да не се стига до такива инциденти и да посрещнете спокойно празниците, ето и нашите съвети как да предпазите кучето си от изгубване по време на разходка:

  • Извеждайте своя четириног приятел само по светло. От една страна, тогава има по-малко гърмежи и фойерверки, а от друга – дори и да се случи най-неприятното и кучето Ви да побегне, по-трудно ще го изгубите от поглед.
  • Правете кратки разходки. Така вероятността от инцидент е по-малка.
  • Разхождайте домашния си любимец само на познати места близо до дома. Дори и да се изгуби, вероятността кучето Ви да потърси скривалище вкъщи е по-голяма. Също така, и да се скрие навън, по-лесно ще намери дома си след като отмине паниката.
  • Винаги извеждайте кучето си на повод. Така ще имате пълен контрол върху движенията и поведението му.
  • Използването на GPS тракер е удачно решение в града, където има добро покритие на мрежите на мобилните оператори.

Вижте също кои са шестте причини да посрещнем Коледа и Нова година без пиратки и фойерверки.