Който иска да има куче, трябва да може да отделя доста време за него

За германските власти не подлежи на съмнение: и кучетата имат права. Затова от търговците и собствениците на кучета се изисква да се придържат към определени правила, които периодично се актуализират. В началото на 2022 година те бяха затегнати.

Едно е ясно и отпреди: който иска да има куче, трябва да може да отделя доста време за него. Така например в Германия е забранено да оставяте домашния любимец цял ден сам вкъщи, камо ли да го връзвате на каишка у дома. Впрочем, държането на куче на каишка в собствения имот ще бъде забранено дори и в селските дворове - само че от следващата година. От началото на 2022 обаче са забранени каишките с метални шипове за разходка навън, както и всякакви болезнени методи за възпитание и тренировка - например електрошокови каишки, които се използват в България с възпитателни методи.

Освен да спазват забраните, собствениците на кучета трябва да се придържат и към определени задължения. Който има куче на възраст под пет месеца, трябва да се занимава с него поне четири часа дневно. Смята се, че първите месеци са особено важни за социалното развитие на четириногото. Освен това на кучето трябва да се предоставя редовно възможност за игра с други кучета, то трябва да бъде социализирано към животни и хора. Важно е да го водите на различни места, за да се научи да не лае излишно, да не се страхува и да не се държи агресивно. Не бива да пускате кучето да се разхожда сред хората без каишка, особено ако не е послушно. Това се смята за изключително безотговорно.

Едно задължение, което се разбира от само себе си и важи от първия ден: да събирате изпражненията на кучето си и да ги изхвърляте в кофа за боклук. За тази цел в много паркове и по улиците в Германия можете да видите метални кутии с безплатни найлонови торбички. Но такива се продават и във всяка дрогерия или хранителен магазин. 

Кучешки училища, данъци и изпити

За да социализират отрано кучето си, много германци ползват услугите на специализирани треньори. В Германия едва ли има град без кучешки училища, кучешки детски градини и терапевти. От началото на пандемията те имат още повече работа, защото броят на домашните любимци през последните две години силно нарасна. Часовете във въпросните училища обаче са доста скъпи. Индивидуална тренировка излиза между 40 или 70 евро на час. А един час игра в кучешка "детска градина" струва между 12 и 20 евро.

И докато училището за кучета не е задължително, няма как да се измъкнете от плащането на данък. Всеки собственик на куче е длъжен да регистрира четириногото още в първите дни, след като се сдобие с него. Според расата и размера общината изчислява съответния годишен данък. За куче с височина около 40 см от неопределена раса той се движи около 100 евро.

Ако кучето ви надхвърля 40 см или 20 килограма, сте длъжен да се явите на изпит по теория. В рамките на около час ветеринарният лекар ще изпита знанията ви за социалното поведение и биологията на четириногите. За целта собственикът може да получи предварително въпросник, по който да се подготви. Той трябва да е в състояние да разпознава настроенията, страховете и нуждите на животното, да знае как да реагира при среща с други кучета или пък ако домашният любимец се загуби. Трябва да е напълно наясно и със своите задължения като стопанин, както и да е запознат с особеностите на породата, която отглежда.

Апропо порода: при кучетата от т.нар. бойни породи - като питбул или стафордширски бултериер, има особени изсквания. Стопанинът трябва да е пълнолетен, да притежава свидетелство за съдимост и да издържи успешно теста по теория на кучешкото развитие. А в някои случаи дори самото куче трябва да мине през специален поведенчески тест.

Източник: Дойче веле