Оказва се, че кучетата са не само най-добрият, но и най-старият приятел на човека. Това става ясно от ДНК анализ, според който, опитомяването на домашното куче е станало преди 11 000 години, по време на последната ледникова епоха, пише BBC.

Това потвърждава тезата, че кучетата са опитомени преди останалите домашни животни. Те са били широко разпространени в северното полукълбо и още тогава са били разпределени в пет основни породи. В епохата на колонизацията от XV век насам европейските породи са разширили присъствието си и в момента доминират в световен мащаб, но следи от техните древни предци могат да бъдат открити и днес в районите на Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Океания.

"Кучетата са уникални, защото преди 11 000 години хората все още са се прехнвали с лов и събиране на диви растения. Въпреки това те опитомяват животно, което на практика е див хищник. Вълците все още всяват страх сред много хора по света. Как древните са успели да ги превърнат в свои приятели? Това е въпросът, на който искаме да намерим отговор", казва д-р Понтус Скоглунд, който е един от авторите на проучването. Промените в генетичния код на кучетата са донякъде сходни с човешките, защото хората са ги взимали навсякъде със себе си, дори когато са се местили на нови територии. Но има и някои ключови разлики. В самото начало европейските кучета били разделени на два основни подвида. Единият е произхождал от Близкия изток, а другият - от Сибир. В даден момент обаче, най-вероятно по време на Бронзовата ера, е останала една основна родова линия, която е изместила останалите популации на континента. Това не се случва с човешкото население.

"Ако се върнем четири или пет хилядолетия назад, ще видим, че разнообразието от кучета в Европа е било много голямо. Днес имаме най-различни породи, които се различават драстично на външен вид, но всички те произлизат от една много тясна група. Много по-тясна от тази, която е съществувала преди нея", обяснява експертът по генетика Андерс Бергстрьом. Той и неговите колеги са изследвали геномите на 27 антични кучешки останки, намерени на археологически обекти от всички краища на света. След това те са направили сравнение както помежду им, така и със съвременната кучешка ДНК. Резултатите показват, че някои съвременни породи като родезийския риджбек в Южна Африка и мексиканското чихуахуа, притежават генетично наследство от античните породи в тези региони. В Източна Азия еволюцията на кучешките гени е още по-сложна. Китайските породи изглежда водят част от произхода си от животни като дивото австралийско куче динго и полудивото новогвинейско пеещо куче. Останалите им гени идват от Европа и степите на Русия.

"Кучетата са нашите най-близки и най-стари приятели в животинското царство. Анализът на ДНК на древните кучета ни показва колко назад във времето може да бъде проследена тази наша обща история. Той ще ни помогне да разберем и как е започнала тази връзка", казва Грегер Ларсон от Оксфордския университет. Резултатите от научните изследвания показват, че кучетата най-вероятно произлизат от една единствена вълча популация, която впоследствие е изчезнала. Ако е имало отделни процеси на опитомяване, протичащи независимо на различни места по света, то тези "странични" популации не са допринесли съществено при формирането на генетичния код на съвременните кучета.

Според д-р Скоглунд все още не е ясно кога и защо се е случило първото опитомяване на вълк в историята. По думите му техните взаимоотношения с хората са толкова динамични, че няма как да бъдат прочетени и разбрани от генетичната информация, с която науката разполага към момента. За опитомяването на много от останалите домашни животни се знае приблизителната хронология. Котките, например, вероятно са заживели с хората преди около 6000 години, с възникването на уседналите земеделски общества. Те били полезни в борбата с гризачите и останалите вредители. Първите питомни котки се появяват в Близкия изток, където възникват и първите земеделски цивилизации. "Колкото до кучетата, тяхното опитомяване може да е станало навсякъде и по всяко време - в замръзналите степи на Сибир, в топлите долини на Близкия изток или в джунглите на Югоизточна Азия. Всички тези варианти са възможни", казва още Понтус Скогланд.

Източник: www.profit.bg