Вече близо година светът е в плен на COVID-19. Все още се знае недостатъчно за този вирус и това дава поле за най-различни спекулации относно болестта и начините за предпазване от заразяване. Много собственици на домашни любимци са притеснени дали рискът от заразяване се увеличава заради присъствието на четириногия приятел вкъщи, а други биха искали да са сигурни, че разходката с кучето навън не представлява опасност.

Според Световната организация за здраве на животните (OIE), случаите на потвърдени заразени кучета и котки с COVID-19 са изключително редки, а досега няма данни за хора, заразени от домашните си любимци. Счита се, че по-податливи са котките, а домашният любимец би могъл да бъде заразен само при много близък контакт с вирусоносител и при излагане на големи количества от вируса, например при продължително целуване и гушкане. Досега са известни едва 33 случая на заразени котки и 21 на кучета, от които в Европа – 8 котки и нито едно куче. При почти всички болестта е преминала или без симптоми, или с много леки такива. Не съществуват научни доказателства, че вирусът може да бъде пренесен по козината или кожата на животното и по този начин собственикът да се зарази.

За да бъде сведен до абсолютната нула рискът Вашият домашен любимец да се зарази с COVID-19, от Центровете за контрол и превенция на болестите на САЩ (CDC) съветват да се спазват някои прости правила за хигиена:

  1. Постъпвайте с домашните любимци, както с останалите членове на семейството в условията на пандемията – ограничете контактите им с хора извън семейния кръг;
  2. Ако вкъщи имате заразен, изолирайте го от останалите членове на семейството, включително и от домашните любимци;
  3. Ограничете свободното разхождане извън дома на котките и кучетата;
  4. Извеждайте кучето си на повод и спазвайте дистанция от 2 метра от останалите хора, разхождащи кучетата си;
  5. Избягвайте местата, на които се събират много хора;
  6. Не е необходимо да поставяте маска на домашния си любимец;
  7. Няма данни вирусът да може да бъде пренасян по кожата или козината на животните. Не използвайте дезинфектанти, алкохол, кислородна вода или подобни субстанции за почистване на домашния си любимец. Разбира се, независимо от сегашната пандемия, винаги е важно да се поддържа добра хигиена, като се избърсват или измиват лапите след разходка. 

Ако сте заразоносител, CDC препоръчва следните прости мерки, за да предпазите домашния си любимец:

  1. Ако има възможност, помолете свой близък да се грижи за домашните любимци, докато се възстановите;
  2. Избягвайте близък контакт като галене, целуване, хранене от масата и спане в едно и също легло;
  3. Ако няма кой да се погрижи за домашния Ви любимец докато сте заразоносител, винаги носете маска и мийте ръцете си преди и след контакт с животинката.