Кучетата може би искат да ядат всичко, но не всяка храна е полезна за тях. Вижте кои храни трябва да избягвате да им давате.

Шоколад

Какаовото масло в шоколада съдържа химикал, наречен теобромин, който е много подобен на кофеина. Ако се яде в излишък, този химикал може да разболее или убие вашия домашен любимец. Ключът е видът на шоколада (тъмният шоколад или шоколадът за готвене е по-вреден за кучетата, отколкото млечният шоколад),  размерът и теглото на кучето. Ако подозирате, че кучето ви е хапнало от вашето сладко блокче, незабавно се обадете на ветеринарен лекар.

Лук, чесън

Всички членове на семейството на лука са токсични за кучетата. Тези зеленчуци съдържат органосулфиди, които реагират с червените кръвни клетки на вашия домашен любимец и потенциално причиняват анемия. Имайте предвид, че както суровият, така и готвеният лук са еднакво опасни за домашните любимци. Токсичните съединения в тези култури могат да се натрупат с течение на времето, така че пазете домашния си любимец далеч от тях. Само една четвърт чаша може да създаде проблеми на 20-килограмово куче.

Макадамия

Въпреки че обикновено не са фатални, ядките от макадамия са токсични за кучетата и могат да доведат до повръщане, висока температура, депресия, слабост, мускулен тремор и загуба на стабилност на задните крака. Обикновено ефектите от токсичността на макадамия се наблюдават около 12 часа след като кучето консумира ядките. Симптомите са още по-тежки, ако ядките от макадамия са в шоколадови бонбони.

Авокадо

Ако кучето ви реши да опита гуакамолето, вероятно няма да се чувства толкова добре след това. Авокадото съдържа химикал, наречен персин, който може да предизвика повръщане или диария. Някои кучета обаче изобщо не са проявили реакция от яденето на авокадо и експертите не са съгласни с това колко са токсични. Въпреки това, разумният избор е да не давате на вашето куче да яде авокадо под каквато и да е форма. Грозде и стафиди Тези малки плодове ще причинят големи проблеми на вашия домашен любимец. Консумацията на грозде и стафиди може да доведе до повръщане, диария, коремни болка, дехидратация и дори внезапна остра бъбречна недостатъчност. Ако откриете, че кучето ви е погълнало пакет от стафиди, заведете го на ветеринарен лекар за преглед.

Костилкови плодове

Когато става дума за праскови (както и сливи, кайсии и череши), големият проблем е не плодът, а костилките. Те съдържат цианид и ако се консумират, може да причинят отравяне. Симптомите са разширени зеници, замаяност, припадъци и прекомерно слюноотделяне.

Алкохол

Единственият начин кучето да се навърта около алкохола е, ако е изобразено на етикета. В противен случай те не могат да понасят алкохол и могат да получат отравяне. Консумацията може да потисне нервната система на вашия домашен любимец, да забави сърдечната му честота и да увреди черния дроб. Едно малко куче може да умре от само един шот с твърд алкохол. Колкото по-високо е алкохолното съдържание, толкова по-опасен е той за вашия домашен любимец.

Краве мляко

Въпреки че не е токсично, кравето мляко не трябва да бъде част от диетата на вашето куче, тъй като повечето кучета са с непоносимост към лактоза и не могат да усвояват съдържащата се в млякото захар. И точно както при хора с непоносимост към лактоза, млякото може да причини стомашни болки, повръщане и диария.

Сурови яйца

Експертите не са съгласни по въпроса за храненето на кучета със сурови яйца. Някои смятат, че възможността за отравяне със салмонела и дефицит на биотин, потенциално причинена от вещество в яйчните белтъци, са две причини да се избягват суровите яйца. Варете яйцата и и няма да имате проблеми.

Сол

Подобно на своите собственици, кучетата трябва да избягват солта, защото може да доведе до повръщане, диария, прекомерна жажда, гърчове, мускулен тремор, увреждане на бъбреците, кома и смърт. Не добавяйте сол в храната на вашия домашен любимец и винаги дръжте солените закуски извън обсега му.

Източник: www.struma.bg