По света

Изоставянето на домашен любимец в Хърватия скоро трябва да стане престъпление, което се наказва с до една година затвор, пише загребският "Ютарни лист". Това ще бъде част от новия пакет промени в Наказателния кодекс на страната, по който повече от година работи министерството на правосъдието.

Бездомни котки

Глоба от 120 000 евро беше наложена на 76-годишен мъж, жител на гръцкия остров Родос в Егейско море, заради изоставяне на четири котенца в картонена кутия, съобщи гръцкият в. „Прото тема“. Полицията в Родос е глобила мъжа с по 30 000 евро за всяко изоставено котенце, както предвижда законодателството.

Букурещ се бори с проблема с бездомните кучета от десетилетия

Четиридесет и тригодишна жена почина в събота, след като беше нахапана до смърт от глутница кучета, докато правела джогинг край езерото Мория в Шести сектор на румънската столица Букурещ. Преди около година жената пак е била нападната от кучета в същия район, но тогава се отървала благодарение на смелата намеса на други спортуващи в района.

Куче в приют

Хиляди бездомни кучета, които напоследък скитат поединично или на групи по улиците на истанбулските квартали, засилиха тревогата в обществото. Зачестиха и случаите от ухапвания, главно на деца, с тежки последици. В социалните медии граждани масово критикуват местните власти за несправяне с проблема и изказват опасения за сигурността и живота си. Същевременно все по-често се наблюдават и случаите на физическа саморазправа с бездомни животни. Наскоро жесток побой на куче, довел до смъртта му, предизвика буря от протести.

Отпадат ограниченията за пътуване с домашни любимци от Украйна в ЕС

Международната благотворителна организация за защита на животните Humane Society International/Europe приветства Европейската комисия за това, че съветва всички държави членки на ЕС да облекчат изискванията за ветеринарни документи за кучета, котки и други животни компаньони, пътуващи с бежанци, които търсят безопасно преминаване в държавите членки на ЕС. 

Акцията "За кучетата с любов" ще продължи и през следващия уикенд

Големият брой кучета и котки, изоставени по улиците на Скопие заради карантината от КОВИД-19, провокира съпругата на българския посланик в Република Северна Македония Биляна Ангелова да организира този уикенд хуманитарна акция "За кучетата с любов", съобщава македонското издание "Вечер". 

Нова котка в Белия дом

Президентът Джо Байдън и първата дама Джил Байдън най-накрая добавиха отдавна обещаната котка към семейството си. Тя се казва Уилоу и е 2-годишна, зеленоока, сиво-бяла фермерска котка от Пенсилвания.

Семейството на гръцкия премието Кирякос Мицотакис се увеличи с още един член - четирикракият Фъстък. Вчера Мицотакис публикува в профила си във Фейсбук снимки на Фъстък и разказа, че кученцето харесало семейството му преди две седмици, когато посетили организация за защита на животните в Илиуполис по повод международния ден на бездомните животни. "Отворете обятията си и спасете бездомно животно", призовава Мицотакис.

Китайският мегаполис Ухан отбелязва днес една година от началото на пълната карантина, наложена заради коронавируса, появил се там в края на 2019 г.. Точно преди година посред нощ на 11-те милиона жители на града беше наредено да не напускат домовете си повече от 2 месеца. Тогава организация за защита на животните успява да помогне да оцелеят 10 хиляди котки и кучета, които се оказват сами, заради блокадите.  

Бюро за защита на животните ще заработи в края на месеца в Окръжен инспекторат на полицията – Гюргево. На 23 януари ще бъде изпитът на ветеринарните лекари, които ще се включат в структурата. В нея ще са заети и обикновени полицаи.

Немо, кучето на Еманюел и Брижит Макрон, е звездата на видео, разпространено в социалните мрежи с цел да насочи вниманието към изоставянето на животни и да насърчи осиновяването, предадоха БТА и Франс прес. С вирнат във въздуха нос, четириногият спътник на френската президентска двойка лае в краткото видео, "разказвайки" с помощта на субтитри историята си на изоставено куче, преди да бъде осиновен през 2017 г. от приют в района на Париж.