Отпадат ограниченията за пътуване с домашни любимци от Украйна в ЕС

Международната благотворителна организация за защита на животните Humane Society International/Europe приветства Европейската комисия за това, че съветва всички държави членки на ЕС да облекчат изискванията за ветеринарни документи за кучета, котки и други животни компаньони, пътуващи с бежанци, които търсят безопасно преминаване в държавите членки на ЕС. 

В съобщение от петък, споделено с HSI и други членове на Платформата на ЕС за хуманно отношение към животните, Бернар Ван Гьотем, директор на отдел "Готовност за кризи в областта на храните, животните и растенията" в ГД "Здравеопазване и безопасност на храните” (DG SANTE), пише до главните ветеринарни лекари и постоянните представителства на всички държави членки:

"С оглед на тревожното развитие на ситуацията в Украйна и за да се избегнат евентуални затруднения с бежанците, идващи от Украйна със своите кучета, котки или други домашни любимци... Комисията предлага, за да се улесни процесът и да се отговори по подходящ начин на тази извънредна ситуация, държавите членки да разработят разрешителни режими, които да се прилагат за домашни любимци, пътуващи с бежанците, и да разрешават влизането им без предварително индивидуално заявление за разрешение. Този подход би позволил да информирате служителите си по границите, за да се гарантира информираност и следователно да се избегнат евентуални проблеми."

Рууд Томброк, изпълнителен директор на HSI за Европа, казва: "Дълбоко сме загрижени за хората и животните, засегнати от военните действия на Русия в Украйна, и затова приветстваме признанието на Европейската комисия, че хората, които бягат от конфликта, са силно привързани към своите животни-компаньони като към любими членове на семейството си и искат да ги предпазят. Търсещите убежище ще изпитат голямо облекчение, когато разберат, че могат да планират евакуация в страни от ЕС заедно с домашните си любимци без излишно забавяне. Това е безпрецедентна състрадателна позиция от страна на ЕС, която силно се надяваме да бъде възприета по целия свят по време на подобни конфликтни ситуации. Хората не трябва да излагат на риск собствената си безопасност, за да предотвратят изоставянето на животните си."   

Източник: news.cision.com