Страната

 Пожарникари спасиха кученца

Пожарникарите от Карлово се превърнаха в герои след като спасиха малки кученца в Калофер. Животинките паднали в шахта на изоставена сграда. Забелязали ги малки деца, които уведомили представител на местна фондация за животни, които от своя страна повикали огнеборците на помощ

Коледна дарителска кампания на община Трявна събра над 200 килограма кучешка храна, 27 пакета с лакомства, 11 играчки и 5 медальона "Весела Коледа" за безстопанствените кучета от приюта "Улични сърца" в село Глушка. Това съобщи Юлияна Цанева от пресцентъра на общинската администрация.

Куче в приют

До края на годината трябва да бъде готов идейният проект за бъдещия приют за кучета, който община Кърджали ще изгради на предоставения от държавата терен от близо 20 дка до село Седловина. Това каза кметът д-р инж. Хасан Азис.

Футболисти на Локомотив Пловдив с кучета от местния приют

Подобно на известни футболни клубове в Румъния и Гърция, които популяризират хуманното отношение към бездомните животни, българският Локомотив Пловдив също се ангажира с каузата. Проектът на Общинския приют за безстопанствени кучета гр.Пловдив “Доброто продължава” с футболните клубове от страната се разгръща и ще продължи в неделя /21.11.21г./ на срещата от 18:00ч. между ПФК Локомотив (Пловдив) и ПФК Локомотив (София) на стадиона в парк „Лаута“.

Русенци могат да дарят средства в подкрепа на Общинския приют в грижата му за безстопанствените животни и в откриването на нов дом за тях. Това съобщиха от кметството в крайдунавския град. За целта в приюта е поставена дарителска кутия.

В Ямбол все повече хора осиновяват кучета от общинския приют и така се увеличават даренията за безстопанствените животни, съобщиха от общинския пресцентър.

С пари от изработка и продажба на мартеници ученичка дари храна в приюта за кучета в Търговище. "Правете добрини!"- апелира съученици и съграждани четвъртокласничката Теодора Долапчиева - възпитаник на Първо СУ "Св. Седмочисленици" в областния град, съобщиха от ръководството на училището.

Куче

Община Пловдив започва кампанията "Регистрирай куче и спечели награда", Това съобщиха от общината. Тя е посветена на Международния ден за защита на безстопанствените животни - 4 април.

Кастрация на котки

Още около 10 дни ще продължи кастрационната кампания, насочена към бездомни и дворни женски котки в Търговище и близките села. Това каза за Радио Шумен Йоанна Драгнева от фондацията „Нов старт за животните в нужда“. Инициативата започна в началото месеца, като манипулациите се извършват в местна ветеринарна клиника.

Нова програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета прие Общинският съвет в Търговище днес. Тя ще действа в периода 2021-2026 г. и е изготвена на база действащата национална програма, конкретизират от администрацията.

чипирано куче

Собствениците на кучета в Русе и малките населени места могат да ги чипират безплатно в амбулаторията на Общинския приют за животни. Там домашните любимци ще бъдат регистрирани съгласно изискванията на закона. С поставянето на чип се осигурява проследимост на кучетата, а техните собственици се освобождават от дължимата такса за годината на тяхното чипиране.