Куче в приют

Хиляди бездомни кучета, които напоследък скитат поединично или на групи по улиците на истанбулските квартали, засилиха тревогата в обществото. Зачестиха и случаите от ухапвания, главно на деца, с тежки последици. В социалните медии граждани масово критикуват местните власти за несправяне с проблема и изказват опасения за сигурността и живота си. Същевременно все по-често се наблюдават и случаите на физическа саморазправа с бездомни животни. Наскоро жесток побой на куче, довел до смъртта му, предизвика буря от протести.

Проект на министерството на земеделието и горите предвижда изграждането на приюти за бездомни животни в гористи местности край Истанбул. Такива терени ще бъдат предоставени от страна на министерството на ръководствата на общините, специално за построяване и обзавеждане на приютите.

Смятаме, че по този начин ще успеем да постигнем решение на проблема. Проектът е пилотен, първи по рода си и се реализира съвместно с истанбулското валийство. Ако се получат положителни резултати, ще го разпространим и в цялата страна, заяви министър на земеделието и горите Вахит Киришчи. 

Предстои в Истанбул да се проведе работна среща на специалисти, на която ще бъдат обсъдени проблемите, предизвикани от увеличената популация на бездомните животни, особено в големите градове. Предвижда се участниците в проявата да изготвят пътна карта за разрешаване на проблемите по този въпрос.     

Източник: БТА