Само четирийсет и шест кучета са регистрирани в община Перник през миналата година, въпреки че кажи-речи във всеки дом се отлежда четирикрак любимец, съобщиха от общината. За последните години вписаните в електронния регистър домашни кучета са общо 693. Шест лева струва регистрацията на домашен любимец. В повечето случаи обаче стопаните пристъпват към нея след оплакване от недоволни съседи. Собствениците са длъжни и да плащат годишен налог в размер на 50 лв. в общинската хазна, ако отглежданите от тях кучета не са кастрирани.

През 2012 г. 177 перничани са платили изисквания от общината данък. Наложени са два акта по 200 лв. за липса на регистрация на домашни кучета . Съставен е акт на жителка на село Мещица, която гледала 18 улични кучета в двора си, въпреки че общинска наредба позволява грижа само за двама домашни любимци. След направената проверка четириногите били намалени на пет, като едното било регистрирано. Санкцията се оспорва от стопанката и не е платена.

На органите на реда се противопоставил и собственик на куче , което е доказано агресивно и ухапало съседка. Той не допускал никого в дома си и отказвал да плати наложената му санкция. Община Перник прави постъпки с помощта на международни природозащитни организации да получи средства за разширяване на приюта за кучета.

Pin It