От години управниците във Враца "дъвчат" на периоди темата за градежа на кучешки приют. И аха да сторят нещо в тази посока, правителството вземе та промени срока за задължителното му съществуване. Така още в далечната 2008 година възниква идеята за луксозен приют за бездомни животни във Враца. В средата на 2008 година кметът на града Тотю Младенов купува имот от 523 кв.м в местността Джуджански поток. Там има огромна постройка за пилета, която отговаря на всички санитарни изисквания за отглеждане на животни. И започват едни обещания... Колко луксозен ще бъде приютът. Как ще се дадат 400 000 лева, за да стане от лъскав, по-лъскав. И толкоз.

Някакви реални "действия" за реализацията на "мащабния" проект стартират при бившия градоначалник Костадин Шахов. За преобразуването на сградата в приют местната управа плаща 39 хиляди лева. С решение на Общинския съвет от 2009 година е създадено 6-членно звено за борба със скитащите четириноги. За целта са изхарчени 143 440 лева. На практика обаче звеното бързо престава да действа, тъй като няма лицензирана амбулатория за съхранение и работа с наркотични вещества, необходими за залавянето на животните . След това в общинска програма за капиталови разходи са предвидени пари за проектиране и строеж на приют. На 23 юни 2011 година е сключен договор с фирма "Корект", на стойност 325 774 лева. Впоследствие става ясно, че в него не е заложено изграждането на трафопост и канализационна мрежа в парцела. След няколко месеца оформената конструкция на приюта се срутва и изпълнителят започва ново проектиране, без да е подписан анекс към сключения с Община Враца договор. Изпълнението на договора е спряно временно, а документацията е предадена на вътрешното одиторско звено в Община Враца. Общинските служители открили нередности и сезирали прокуратурата.

Вече сме 2014 година. Градежът на кучешки приют все още е на дневен ред. Наскоро от общинското ръководство са поискали от шефа на Областната дирекция по безопасност на храните да им бъде предоставена нова сграда, стопанисвана от Противочумния институт, която да бъде преобразувана в приют. Помещението отговаря на изискванията и в него могат да се изградят 50 клетки. Попитахме за резултата новия шеф на институцията Хрисим Павлов, който скоро е назначен на поста. Той отложи отговора на въпросите ни, защото му трябва време, за да направи справка. Бездомните кучета тревожат ежедневно, не -ежечасно врачани. Временно са преустановени и дейностите по улавянето и обезпаразитяването им в района на "Химко" и близките хипермаркети за бяла и черна техника в града. Това обяви врачанският градоначалник Николай Иванов, в отговор на коментар от независимия общински съветник Иван Узунов, че бездомно куче наскоро е нападнало човек именно в района на торовия завод.

"Мерките за овладяване на популацията на бездомните кучета ще бъдат възстановени в скоро време", отговори кметът Николай Иванов. Към момента фирма от Костинброд изпълнява тези дейности в територията на общината. Въпреки "потъналите" някъде общински средства, приют за бездомни кучета във Враца все още няма. Няма вероятно и скоро да има. Поне някакъв. Без обещания за лъскав дом на бездомниците. Няма и отговорни за липсата му. Затова няма и наказани. А врачанинът пак минава със страх покрай освирепелите кучешки глутници... Тегли по една "дълга, па тънка" на управниците... И им връща в изборния ден...

Pin It