12-годишно момиче беше нахапано от бездомно куче в двора на столичното 81 СУ "Виктор Юго" малко след 8 часа сутринта на 4 март. Кучето вече е заловено и ще бъде настанено в приют, заяви пред БНТ директорът на "Екоравновесие" Веселин Асенов.

"Получавали сме сигнали от училището, но последният беше на 22 януари. Тогава извършихме три проверки, но кучета не бяха установени. Вчера около 8:20 часа получихме сигнал, реагирахме и кучето, което е участвало в инцидента с ухапването е заловено и настанено в клиника към предприятието.

Продължаваме да извършваме последващи проверки, за да заловим и другите две кучета, които са били на територията на училището. Кучето ще бъде кастрирано, обезпаразително, ваксинирано и настанено в приют", обясни Асенов.

По думите му, с около 30% са се увеличили изоставените кучета след пандемията. "Това наблюдаваме и в приюта, където директно се изоставят кучета. Също така има изоставени кучета и по улиците. Апелираме към гражданите да не изоставят директно кучетата по улиците, а да се обръщат към ОП "Екоравновесие", защото едно куче поставено в непозната за него среда, може да прояви спонтанна агерсия и да се случи такава случка като вчера", призова Асенов.

Прочети още на: www.dnes.bg