Скандалният журналист призовава за насилие над животни

Жалба срещу предаването „Пропаганда” по Дарик радио подадоха вчера от ЧЕТИРИ ЛАПИ в Съвета за електронни медии и Комисията по етика в електронните медии. От фондацията твърдят, че в три предавания, последното от които на 24.02.2008 г., водещият Мартин Карбовски е отправил призиви за саморазправа с бездомните кучета и по този начин е нарушил Закона за защита на животните, Закона за радиото и телевизията, Наказателния кодекс, както и Етичния кодекс на българските медии.

„Подадохме жалба в СЕМ и КЕЕМ, тъй като сме възмутени от поведението на г-н Карбовски. Недопустимо е журналист в национална медия да си позволява открито да призовава слушателите към насилие и жестокост и безцеремонно да заявява, че законите в България не го интересуват,” твърдят от фондацията.

От ЧЕТИРИ ЛАПИ се чувстват лично засегнати, тъй като призивите на Карбовски и насажданата от него омраза към бездомните животни са в противоречие с принципите на фондацията и допълнително изострят проблема без да предлагат смислено решение. Приетият наскоро Закон за защита на животните, който е изцяло съобразен с европейските практики и съветите на Световната здравна организация по отношение на бездомните животни, залага кастрацията като единствен ефективен метод за решаване на проблема.

„Крайно време е да се разбере, че физическото унищожаване на бездомние животни не решава проблема, защото само след няколко месеца се появяват нови. Освен това, предумишленото убийство на животно е определено като особена жестокост от Закона за защита на животните и се наказва със сурови глоби. Използването на силно отровни вещества, за което г-н Карбовски призовава, е престъпление по Наказателния кодекс. Ще изискаме запис на предаването и въз основа на него ще преценим дали да подадем жалба и в прокуратурата,” добавят представители на ЧЕТИРИ ЛАПИ.

Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ от години помага на местните власти не само в България за ограничаване популацията на бездомни кучета и котки. Досега са реализирани успешни кастрационни проекти в Унгария, Словакия, Хърватия, Сърбия, Румъния, Македония, Гърция, Египет и Шри Ланка. У нас ЧЕТИРИ ЛАПИ има проекти в Елин Пелин, Дряново и Перник, а през м. март стартира кастрация на бездомни кучета и котки във Велико Търново.

Well already everyone be aware of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Pin It