„Четири лапи" продължава проекта „Грижа за бездомните животни” в разположената в западната част на Судан област Дарфур. По-малко от година след първата по рода си подобна мисия, през месец февруари международната организация за защита на животните отново изпрати пет опитни специалисти в контролираната от войски на Африканския съюз и ООН размирна област.

Well yet everyone know that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Общо 187 кучета бяха лекувани и кастрирани този път. Кучетата и котките са важна част от социалния живот в обеднелия район, белязан от дългогодишна гражданска война. Здравословното състояние на животните обаче често е лошо, а все още не съществуват опции за лечение и контрол върху раждаемостта. „Четири лапи" и УНАМИД - съвместната мисия на ООН и Африканския съюз в Дарфур – си сътрудничат по подобряването на тези условия, което е в интерес и на животните, и на хората.

„Четири лапи" е единствената организация за защита на животните, която е активна в региона. През 2012 г., отново по инициатива на УНАМИД, „Четири лапи" кастрира и лекува около 150 кучета в различни лагери. Тази година опитният екип от трима ветеринарни лекари и двама клинични помощници успяха да кастрират 187 кучета. Освен това организацията се зае с обучението на местни ветеринарни лекари, чиито досегашен опит е бил едиствено със селскостопански животни. Мисията им беше затруднена изключително много от неблагоприятните атмосферни условия и политическата ситуация, но си заслужаваше: много недохранени и обезводнени животни получиха дългосрочна помощ.

„Кастрацията и ваксинацията са също толкова важни тук, колкото и във всеки друг район с нарастваща популация на бездомните кучета – за здравето на животното, за превенцията на бяс и други болести, както и за намаляване на големия брой бездомни животни. Преди старта на нашата мисия кучетата са били отстрелвани. Сега можем да предложим алтернатива”, казва ветеринарният лекар Анка Томеску, която е и ръководител на проекти „Грижа за бездомните животни” към „Четири лапи". УНАМИД се грижи за сигурността на екипа и осигурява безопасен достъп до лагерите, в които специалистите работят.

„Военните и местните ни приемат много добре. Някои войници дори помагаха на екипа по време на полевата работа”, продължава д-р Томеску. „Четири лапи" и УНАМИД ще продължат успешното си сътрудничество - следващият кастрационен проект ще се проведе през месец октомври 2013 г., а вече има отправена покана за изграждане на постоянна клиника в един от районите на Дарфур.