Албена Алексиева е родена на 29 април 1962 г. в Стара Загора, но израства в Бургас. Ослепява на 13 г. след вирусен менингит. Завършва училището за деца с увредено зрение в София, журналистика и психология в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е като училищен психолог, журналист, председател на софийската районна организация на слепите, продуцент. От 1997 г. е радиоводещ. През 1999 г. купува от Германия първото си куче водач. Година по-късно е в основата на създаването на фондация "Очи на четири лапи", която се заема да създаде и организира дейността на училище за кучета водачи у нас, които се предоставят безвъзмездно на нуждаещите се.

Well yet everyone be aware of that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In distinctive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

- Г-жо Алексиева, преди две седмици обявихте, че училището за кучета водачи, което се издържа само от дарения, е пред фалит. Имате дългове към доставчици и персонал и от 1 юни сте принудени да затворите. От единствения ви спонсор "М-Тел" също призоваха фирми, граждани и държава да ви подкрепят в борбата за оцеляване. Има ли финансов резултат от призива?

 

- От България не, имаше реакция от Швейцария. Получих от там дарение от 4000 евро, с които платих заплатите и осигуровките за януари. Ние искахме делегиран бюджет от държавата, но ни отвърнаха, че в условия на криза не могат да се финансират иновативни проекти.

- В Швейцария как са разбрали за проблема?

- От няколко години работим с една швейцарска фондация, която финансира безплатните ветеринарни грижи за младите кучета, които се отглеждат в приемни семейства, и от тях се подбират за обучението. Обикновено настаняваме около 30, за да бъдат обучени 14. Шефът на фондацията Щефан Вебер преди няколко седмици идва в България и пожела да говорим за възможността евентуално да преглеждаме и обучаваме други породи кучета, бездомни също. Сега обучаваме само лабрадори - ретрийвър и голдън ретрийвър. Обаче въобще не се стигна до този разговор, защото аз го заковах с това, че ние сме пред затваряне, и той си заскуба косата. Каза: "Този проект просто не бива да загива в никакъв случай. В една малка Швейцария има три училища за кучета водачи, които благоденстват. Аз ще се опитам да мобилизирам подкрепа от Швейцария, щом във вашето общество никой не се впечатлява." Вече получих обаждане и от швейцарския клон на "Гугъл", но докато не видя парите, нищо не мога да кажа.

- Означава ли това, че ще се борите още и на 1 юни няма да затворите?

- Ще се борим, още малко.

- Как оцелявахте досега?

- Фондацията "Очи на 4 лапи" е учредена през 2000 г. Училището е със затворен цикъл - собствена развъдна програма, грижа за млади кучета и специализирано обучение на водачи, работи от април 2007 г. Между другото тогавашният кмет г-н Бойко Борисов откри училището и каза много хубави неща, даде много хубави обещания. Сега ще го поканим, като премиер, да го закрие. Преди това организирахме дейността, а от 2005 г. работихме на парче. През цялото време още от 2003 г. наш постоянен и редовен спонсор са "М-Тел". Само от началото на т.г. са ни дали 33 000 лв. През годините имаше доста големи компании, които еднократно са финансирали обучението на отделни кучета. Столичната община по-редовно е финансирала кучета за София, но тази година и тя се отдръпна. Финансира едно-единствено куче, а ние имаме шестима кандидати. От страната имаме още четирима, но не е ясно дали тези хора ще получат кучета водачи.

- Какво кара хората да работят толкова време без пари, как се справят?

- Всеки има някаква втора работа. Всеки има семейство, което го подкрепя, защото вижда, че той работи за кауза. Всеки, който се е задържал тук на работа, го усеща това като мисия, като лична кауза. Хората, които работеха за пари, си отидоха първи. В момента са 11 души - петима инструктори, четирима гледачи, един административен секретар и един домакин, който е шофьор и всичко.

- Зрящите трудно могат да разберат защо ви трябват кучета с всички грижи около тях, вместо да си ползвате белия бастун?

- Когато си с бастуна, сам проверяваш препятствията по пътя си. И ако днес всички капаци на шахтите са си били на мястото, утре изобщо не е задължително това да е така. Ако днес на тротоара не е имало скеле, утре може да са започнали ремонтни работи. Да не говорим за паркираните коли по пътя, за казаните за боклук, които непрекъснато си сменят мястото. Когато си с куче водач, не се налага сам да преценяваш обстановката. Кучето взема решения. То е подготвено да прецени може ли да се мине оттук, или не. Откъде е най-безопасното място да се обходи. Освен това кучето ти е на разположение 24 часа в денонощието. Ако разчиташ на придружител, зависиш от неговото време, неговото настроение, неговите ангажименти. На придружителя си не можеш да разчиташ 24 часа. Искаш да отидеш до магазина сега, не ти трябват сложни организации как да стигнеш до там, кой да те чака, кой да те посрещне и т.н.

- Как кучето промени твоя живот?

- Първото ми куче дойде през април 1999 г. от Германия. Немска овчарка, казваше се Камила. Преди това повече от 20 г. съм разчитала на бастун и на придружители. За около година установих, че това великолепно интелигентно животно ме освободи от всички фрустрации на слепотата. Започнах да реализирам планове, които преди това не съм мечтала. Започнах работа в Дарик радио, регистрирах рекламна фирма. Започнах да се чувствам като човек, пред когото няма обективни ограничения. Между другото при подбора на кандидатите за кучета ние избираме по-активни хора, които работят, учат, т.е. са или ще бъдат данъкоплатци.

- Справяше ли се кучето, обучено в Германия, в нашите условия?

- Аз имах обучение тук. Инструкторите бяха тук 8 дни само заради мен. Всичко си платих. Кучето струваше 5500 долара и беше на преференциална цена, защото тогава собственикът на училището имаше планове да прави филиал в България и искаше да покаже ползата. Но банките не му отпуснаха кредит, защото определиха начинанието като рисково. На мен ми се наложи да науча около 30 команди на немски. Имаше около десетина, които не можех да използвам в българските условия. Например: "търси зебра", "търси телефон". "Търси светофар" също беше много трудно работеща команда, защото в Германия всички светофари са стандартизирани и изглеждат еднакво, а у нас един с един не си приличат. Камила почина през 2006 г. на 11 г. и през 2007 г. си взех сегашното куче Грейс М-Тел вече от нашата продукция. До миналата година всички кучета бяха с фамилия М-Тел, тъй като от компанията бяха кръстници на всички млади кучета.

- Колко средства ви трябват в момента, за да изчистите дълговете?

- Около 50-60 хил. лв. ще ни свършат работа. И може би още около 100-120 хил. лв., за да приключим годината. Общо около 200 000 лв. годишно ни трябват, за да не дължим никому нищо.

- Колко излиза едно куче?

- За двугодишния процес на отглеждане, социализация и специалното обучение себестойността в училището е около 15 000 лв. (7500 евро). В тази сума влизат ветеринарни грижи, храна, консумативи, заплати, всичко. Само за сравнение ще кажа, че ако в този момент един български гражданин иска да си купи куче от Германия, ще трябва да си плати 20 000 евро, защото това е себестойността там.

- А защо не продавате кучета?

- В нашия устав пише, че кучетата се обучават и предоставят безвъзмездно на български слепи граждани. Всеки от 40-те слепи българи, който е получил досега куче водач, е платил едно левче за здравето на животното. Ние имаме ангажимент към всяка двойка, всеки тандем, да следим и подпомагаме работата им до края на работния живот на кучето, който при нормални обстоятелства е 10 биологични години. Инструкторите оказват помощ, когато се налага разработването на нови маршрути. Намесваме се, когато имат проблеми със средата. Защото в закона за интеграция на хората с увреждания има два текста, които изрично осигуряват свободен достъп на всички хора с кучета водачи във всички обществени места и във всички видове обществен транспорт, но това е поредният закон, който никой не признава и не спазва.

- Не можете ли да работите за чужбина?

- За съжаление ще се наложи, за да не изчезне изцяло работата на училището. Тази година получихме европейско признание. Станахме членове на европейската федерация на училищата за кучета водачи. Ще станем членове на световната федерация, но няма да имаме училище. Получаваме признание от Европа и света, че продукцията, която правим, е стандартна, качествена и може да работи по цял свят. Ако от чужбина проявят интерес да купуват наши кучета, ще започнем да работим за там. Но поемем ли договорни ангажименти да изнасяме кучета, няма да можем да работим за България. С толкова инструктори и в тази база повече от 14-15 кучета не могат да се обучават на година.

- Имате проект да работите с домашни кучета срещу заплащане.

- Да, имаме проект "Стопани и кучета". Правим го, за да можем да имаме собствени средства, но той тепърва ще се разработва.

- Защо по-рано не започнахте да развивате проекти с печалба?

- Започнахме от нулата, с 50 лв. в сметката. Едно училище се прави много трудно и бавно, а ресурсът ни е малък, нямаше как да се разпилява в други проекти, докато не се развие основният - за обучение на кучета водачи.

 

Фирми и хора, които искат да помогнат за оцеляването на училището за кучета водачи, могат да го направят с SMS с текст DMS VODI ME на номер 17 777. Сметките за дарения са:

ФОНДАЦИЯ "ОЧИ НА ЧЕТИРИ ЛАПИ"

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

Клон Батенберг

BIC:UNCRBGSF

IBAN: BG86UNCR76301039222548 - лева

BG95UNCR76301475658075 – евро