Отглеждането на куче върви с доста ангажименти и понякога може да е наистина трудно. Особено ако не успеете да го възпитате правилно или бъркате в някои други отношения. Не само, че то ще създава истински хаос, но и някои неща може да са опасни за него. Ето няколко основни грешки, за които специализираните сайтове за домашните любимци напомнят да се внимава:

1. Кучето свиква само с вашата компания

Ако искате да отглеждате кучето си, така че това да не ви създава безпокойство, то да ви наранява с играта си или да не създава хаос вкъщи, то трябва най-общо казано да се "опитоми". Важно е този процес да започне възможно най-рано - веднага след като го осиновите или скоро след като се роди. Работете в посока да го научите да се чувства удобно при докосване по лицето, лапите, опашката и цялото тяло, както и да свикне с бръмчене - например от автомобил или с шумно оборудване вкъщи. Добре е кучето да свикне тези неща, както и с други хора, на които да разрешава да го докосват. Това е в случай, че искате да оставите любимеца на някого да го гледа, когато пътувате. Така то няма да се страхува. Дори за кучето, осиновено като по-голямо, е важно да го приучите да се чувства удобно с хора. Това може да стане, като в случаите на голям стрес от обстановката - шум, много хора и т.н., го награждавате за добро поведение с похвали и награди (малки лакомства например, но не прекалявайте). Същото правете и по време на къпане, миене на зъби и ресане на козината. Опитайте да направите тези преживявания положителни за него и бъдете търпеливи, за да бъде и то търпеливо към вас или евентуален временен ваш заместник.

2. Няма ясни правила

Както при децата, така и при кучетата, ако няма ясни правила, това ги обърква и не води до успех в дисциплината. Ако единият вкъщи награждава любимеца за дадено поведение, а другият го наказва за него, то няма да знае как да се държи. Ако например му е забранено да се качва на дивана, това трябва да важи всеки път. Ако не разрешавате да спи на леглото ви, не му позволявайте това само защото сте сами вкъщи, да речем. Въведете стриктни правила и се придържайте към тях, като те трябва да се спазват от всички членове на семейството. Това е причината някои собственици на кучета особено много да се дразнят, ако са с кучето си в заведение и някой от компанията му подхвърли храна от масата. Собственикът знае колко усилия му е коствало да отучи домашния си любимец от навика да очаква подобни "подаръци" по време на хранене. И тук, както за повечето неща около дисциплината, бъдете позитивни, а не строги, за да не травмирате кучето. Поощрявайте го за правилното, вместо да го "хокате" за неправилното поведение. Но това ни отвежда към следващата грешка...

3. Оставяте нежеланото поведение да излиза извън контрол

Не се надявайте, че то просто ще отмине с възрастта. Не се ли отстранят поведенческите проблеми, те могат да се задълбочат и да станат навик. Знаете, че дори хората трудно преодоляват навиците си, какво остава за животно, та било то и едно от най-умните. Колкото и да обичате любимеца си, понякога трябва да му казвате "не" и то с тон, от който да разбере, че сте сериозни. Кучетата са особено чувствителни към интонацията, така че обърнете това в своя полза. Важно е обаче да не му се карате, като използвате и името му. Едно строго "не" е достатъчно. Ако го наричате по име, когато сте ядосани, кучето ще се страхува да идва, когато го викате в други ситуации. Логично е, след като ще свързва името си с нещо негативно.

4. Не го решите преди и след къпане

Ресането преди да го намокрите е особено важно за куче с дълга козина. По-вероятно е тя да се заплете, когато се намокри, при което да му е некомфортно и дори болезнено, докато го миете. Сресвайки го преди баня, заплетените и мъртвите косми ще паднат и банята ще бъде приятно изживяване за него. След като кучето вече е избърсано, добре е да се среши втори път, за да се озове по-малко козина на дивана ви. Знаете, че къпането оплита както дълга коса, така и дълга козина, така че не пропускайте тази процедура след банята.

5. Прескачате "разкрасителните процедури"

Само защото не е време за баня, прическа или подстригване, не означава, че можете да се откажете от основната поддръжка за външния вид на кучето. Колкото и излишно да ви се струва към даден момент някое от тези три начинания, те са важни, за да не отвиква кучето от тях. Това ще доведе до по-малко стрес, когато все пак се стигне до цялостно разкрасяване - баня, четка, подстригване и то наведнъж. Тоест, ако няма нужда от баня, поне го срешете.

6. Не режете ноктите правилно

В нокътя на кучето минават кръвоносни съдове и нерви. Ако ги нараните, това е особено болезнено за него. Веднъж изпитало неприятното усещане, то винаги ще се бои от манипулациите, свързани с лапите му и ще се опитва да избяга. Най-добре е ветеринар да ви покаже как се прави. Освен това не бързайте да изрязвате, преди да пораснат достатъчно, но не изчаквайте и прекалено дълго, за не му пречат. Не забравяйте да използвате остри инструменти и ги сменяйте редовно. Ако са захабени, затруднявате и себе си и любимеца. Режете по съвсем малко, за да не предизвикате кървене. И през цялото време му говорете и му казвайте "Браво". Разбира се, най-важно при отглеждането на куче е просто да му давате любов. Но ако пропускате някои важни за любимеца неща, той няма да знае как да се държи. Затова бъдете отговорни и той ще се превърне в пример за това защо наричат кучетата "най-добър приятел на човека".

Източник: www.webcafe.bg