Да идва при повикване е едно от най-важните умения, които кучето трябва да научи. Но това може да се окаже предизвикателство, тъй като домашните ви любимци намират голяма част от света за твърде интересна. Всеки път, когато ги молим да дойдат, ние всъщност ги молим да се откъснат от това, което правят - други интересни миризми, кучетаи храна.

Затова трябва да научим кучетата си, че да бъдат близо до нас е най-забавното нещо, което могат да правят и им носи най-много награди. Надеждното извикване означава, че когато повикате кучето си, искате да сте 99,99% сигурни, че то ще реагира с ентусиазъм. И все пак кучетата не са роботи, така че никога няма гаранция, че ще ви послушат. Това умение е особено важно, ако искате да позволите на вашия любимец да тича без каишка извън ограден двор или кучешки парк. Не е срамно да държите кучето си на каишка, ако не сте уверени в идването му. Някои животни никога няма да се научат да се отзовават на повикване до степен на безопасност или надеждност във всички ситуации. За тях е по-добре да бъдат пускани само в оградени зони или да използвате дълга каишка. Така кучето има повече възможност да изследва, като същевременно можете да го контролирате.

Съвети за обучение

Важна част от обучението за повикване е да го направите игра за вашето куче. Искате то да мисли, че да дойде и да бъде близо до вас е най-доброто, което може да направи.

1. Започнете обучението си в спокойна среда с по-малко разсейване, например вътре в къщата. Първо покажете на кучето си играчка или лакомство, похвалете го, когато идва при вас, след което го възнаградете. След няколко повторения, всеки път, когато кучето ви погледне и започне да се движи към вас, кажете избраната от вас словесна команда (ела, тук и т.н.). Не забравяйте да я казвате само когато сте уверени, че животнотосе движи към вас.

2. Можете бавно да увеличите предизвикателството, като помолите кучето си да дойде, преди да му покажете лакомството. Но не забравяйте да го наградите, когато стигне до вас. Също така опитайте бавно да увеличавате разстоянието.

3. Често срещана грешка в обучението е да си извикате кучето, да сложите каишката и да се приберете. Така животното вероятно ще се научи да асоциациира на повикването като знак, че забавлението е приключило. Разбираемо, това може да намали вероятността да идва в бъдеще. Добър метод е да го извикате, да го похвалите и да го наградите, а след това да го пуснете, за да се върне към каквото и да е забавно нещо, което е правило досега.

4. Ако командата ви има неясен смисъл или придобие негативна асоциация за кучето, то ще я игнорира. Най-лесният начин да стигнете до това положение е да прекалявате, като повтаряте думата отново и отново, без кучето ви да отговаря. В този случай най-доброто нещо, което можете да направите, е да промените словесната си реплика с нещо ново. Например, ако преди сте използвали „ела“, можете да преминете към нещо като „тук“. Най-добре е да се върнете към основите и да започнете отначало, когато въвеждате нови команди за извикване.  

Опитайте с игри

Хвани ме: Докато разхождате кучето си на каишка, привлечете вниманието му, след което се обърнете и се отдалечете няколко стъпки. Докато вашето кученце се движи с вас, кажете командата за извикване, която използвате. След няколко стъпки спрете и възнаградете с лакомство или играчка.

Намери ме: След като кучето ви е разбрало идването при повикване, забавна игра, с която да надградите, е да го извикате от друга стая. Когато животното ви намери, предложете му много похвали и награди. Тази игра на криеница е много забавна както за кучетата, така и за хората.

Горещ картоф: Вземете двама или повече членове на семейството или приятели и им дайте лакомства. Застанете на разстояние един от друг и се редувайте да викате кучето. Награждавайте го всеки път, когато дойде при човека, който го е повикал.

Източник: www.bgfermer.bg