В опит да разберем по-добре кучешките членове на семейството, няколко специалисти споделят характерните начини, по които четириногите ни приятели комуникират. Бъдете наблюдателни и търпеливи, гледайте цялото тяло на кучето си и слушайте всички звуци, които издава. Контекстът е почти толкова важен от това, колкото и действията на вашето куче.

1. Изпънати предни лапи: Когато кучетата застават в йога позата, кръстена на тях (дупе във въздуха, гърдите и предните лапи изпънати отпред), това обикновено означава, че са готови за игра. Пригответе си фризби!

2. Облизване на носа: По време на хранене (или непосредствено след това) облизването на носа е въпрос на лична хигиена. Във всички други случаи обаче сигнализира за безпокойство, страх или предпазливост.

3. Затворена уста: Ако едно куче е щастливо и спокойно, то устата му винаги е леко отворена и отпусната. Стегнато затворена челюст означава, че домашният ви любимец е предпазлив и недоверчив.

4. Снишено тяло: Ако четириногият ви приятел изглежда сякаш се опитва да направи себе си по-малко забележим, вероятно е уплашен.

5. Прозяване: Колкото и да е странно, при кучетата прозяването невинаги е знак за умора. По-често се смята за нетърпение, особено ако има някакъв дразнещ или шумен фактор.

6. Прибрана опашка: Опашка, прибрана между краката, е сигурен знак, че вашето куче се страхува. Нарича се също „поведение на умилостивяване”, защото показва, че не е в настроение да се бори.

7. Клатене на главата: Когато любимецът ви си клати главата, то той ви моли за място, за да релаксира. Но ако поклащането е упорито може да е признак на ушна инфекция, така че наблюдавайте това поведение.

8. Липса на очен контакт: Бъдете сигурни, че някой е направил голяма беля!

9. Завърта се по гръб: Това е много покорен ход. Може да означава, че се страхува, в случай, че е сред други кучета или че ви има пълно доверие и иска да го почешете по корема.

10. Облизване на лапите: Фокусираното облизване на лапи може да означава състояние на кожата като атопичен дерматит.

Източник: www.iwoman.bg