Кучето е станало най-добрият приятел на човека, защото се е научило с времето по-добре да усвоява скорбялата (нишестето), отколкото вълка, неговия месояден прародител. Tова установи сравнително проучване на генома на двете животни , цитирано от Франс прес.

Well already everyone have that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Още е загадка как и защо нашите далечни предци са опитомили кучето , но явно то е било едно от първите животни , които са заживели заедно с човека. Беше открит фосил на кучеподобно датирано отпреди 33 хиляди години, а останки от "по-съвременни" кучета бяха намерени в човешки погребения в Израел и датиращи отпреди 11-12 хиляди години. Генетиката потвърждава, че опитомяването на кучето е започнало преди поне 10 хиляди години в Югоизточна Азия и в Близкия Изток. Но генетичните промени, свидетелстващи за трансформацията на вълците в кучета, остават все още доста неясни.

Ерик Акселсон, биолог в шведския университет в Упсала, и неговият екип сравнили генома на 12 вълци от различни части на света с този на 60 кучета , произлезли от 14 различни породи. Учените идентифицирали 36 участъка от генома, които вероятно са били променени вследствие на процеса на опитомяването и еволюционното приспособяване на кучето . Повече от половината от тези сектори са свързани с мозъчните функции и с развитието на нервната система. Те биха могли да обяснят очевидната разлика в поведението на вълка от домашните му събратя. Но екипът открил и 3 специфични гена при кучетата, които играят съществена роля при усвояването на скорбялата, полизахарид с растителен произход. Именно това качество е спомогнало за опитомяването на първите кучета , докато вълците стриктно са се придържали към месояден хранителен режим. Развитието на първите форми на земеделие е послужило като катализатор за опитомяването на вида, заключават шведските учени.

Източник: vesti.bg