Община Добрич отправи апел бездомните животни и домашните любимци да не бъдат плашени с пиратки в дните на Коледните и Новогодишните празници. Нека не забравяме по време на празненствата и нашите по-малки събратя. Всички те се страхуват от силните звуци и особено от гърмежа на пиротехническите изделия, заявяват от общината.

Кметската управа призовава гражданите да ограничат количеството на всякакви шумни фойерверки, пиратки и други запалителни и пиротехнически средства и да съобразят използването им в отдалечени от жилищата зони, за да бъдат избегнати инциденти с хора и животни. Нека не превръщаме нашата радост в нечий страх и страдание, допълват от общината.

Апелът идва, след като сдружение "Обич за обич", което се грижи за 200 бездомни кучета в Добрич, настоя в празничните дни напълно да бъде забранено използването от граждани на пиротехнически средства на открити пространства и в жилищни сгради. По думите на председателя на сдружението Мария Великова очакваната канонада от гърмежи вреди не само на хората, но и на кучетата, които чуват 40 пъти по-силно и в стреса губят местообитанията си.

Източник: www.bta.bg