119 са осиновените кучета от началото на година до сега от Общинския приют във великотърновското село Шемшево. Общо за петте години съществуване на институцията, нов дом са си намерили 632 четириноги или средно по 110 на година, уточнява д-р Глория Христова, управител на обекта. Техните нови стопани са предимно млади семейства с малки деца. Има и чужденци.

Към този момент близо 70 кучета са настанени там. За тях се грижат кинолози и ветеринарни лекари. Редовно и доброволци подпомагат дейността им. Извършват се между 250-300 кастрации на година в лицензираната амбулатория, оборудвана със съвременна технология.

„Започнахме с 3 кучета, те избягаха, после се върнаха. Продължихме напред, учихме се от грешките си и ставахме все по-добри. Приютът си изгради име, едно стабилно място, където се полага грижи. Имаме верни помощници на приюта – доброволците. Всяка втора неделя идват и разхождат четириногите. Научиха ни и много хора. Надявам се да станем още по-любимо място. Разходките са в двора на приюта, който е близо 10 дка, но са с поводи. Като обособим дворчето, ще могат да се пускат свободно някои кучета, хората да седнат спокойни… някой ден. А кастрацииите, които са безплатни, всъщност са основен метод за постигане на целта – това хуманно намаляване на популацията. Осиновителите им пък стават още по-грижовни към кучетата, намирайки им нов дом„, поясни още д-р Глория Христова.

Източник: www.radiovelikotarnovo.com