ImageМного малко хора в Димитровград знаят за съществуването на изолатора – общината, журналистите, присъствали на откриването му през 2005г., работещите в изолатора и  част от тези, които се грижат за бездомни кучета.

Изолатора е разположен към един от крайните квартали на града - “Марийно” и е голямо лутане напред-назад докато се открие. Аз минах поне няколко пъти с колата покрай него без да го забележа, може би защото не очаквах да е чак толкова мизерна сградата му, за която между другото са отпуснати 8000 лв. за построяването и от Общината през 2005г.

В изолатора има 5 клетки + 3  за майки с малките. Обслужва се от 5 работника в това число и управителя. Стопанисва се от ОП “Благоустояване”, което вече не е държавно предприятие. Това е фирмата, която отговаря за сметосъбирането на града. По думите на управителя на ОП”Благоустрояване” дневната издръжка на едно куче е около 10лв., но това са основно разходи за персонала-заплати, ток, вода и др. Бюджета отпуснат за 2007г. е 45 000лв.

Well yet everyone be aware of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In distinct on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

ImageСъщия управител в статия в местния  вестник “Тракия XXI век” /имам статията, но нямам скенер/ твърди, че от 2005г. до сега са заловени 200 кучета, 25% са осиновени или върнати на собствениците. Твърди категорично също, че “неговите хора не прибират животни с каишки или пък кастрираните. И да е имало такъв случай, бил единичен”. А аз разбрах за съществуването на изолатора точно от прибирането на кастрирано, маркирано на ухото и с каишка от фондацията на Бриджит Бардо куче. Когато излезе статията, горе в дясно до думите на управителя, че не прибират кастрирани и маркирани кучета, имаше снимка пак на такова куче задържано в изолатора. Жената, която се е  грижела за него е ходила да го търси, но било взето от някого. 

ImageУправителят в същата статия обяснява и за някакъв друг случай на прибрано кастрирано куче от същата седмица.  Така, че прибирането на кастрирани кучета -  три за период от една седмица за мен не е единичен случай.

При упояване със стреличките работниците не изчакват напълно да заспи кучето, а го изтеглят още докато залита от което то допълнително се стресира. Така се случи с кучето, заради което научих за съществуването на изолатора в града.

По неофициални данни разбрах, че изолатора  не е регистриран в РВМС-Хасково, което означава, че функционира незаконно. Същото се отнася и за  Хасковския изолатор.

ImageКлетките са на открито, само отгоре има подобие на навес с дължината на клетките. През зимата водата в съдовете замръзва. Изолатора не е водоснабден. Наоколо се намират сервизи и други работни помещения и може би от там се носи вода на ръка. Интересно,  за какво ниво на хигиена може да се говори тук щом даже няма вода?

Покрай нечовешкото отношение на Правителството към животните съжалявам, че съм се родила в България. Изпитвам вина, че не мога да направя нищо за спирането на тая лудост извършвана в 21 век в страна членка на ЕС. Срамувам се, че българите се оказахме един от най-жестоките народи в Европа.