Само в рамките на няколко дни няколко стопани на домашни кучета в столичния квартал "Младост" се разделиха с домашните си любимци. Завинаги! Заради някой "гениален" мозък, който ръси отрова в паркове, градинки, около алеи.

Още в края на миналата седмица живущите в района на бл. 347 в "Младост 3" станаха свидетели на покъртителна гледка - измрели кучета и десетки гълъби. Последваха случаи на отровени кучета и в парковете на "Младост 1А". Паркът зад "Патиланци" в "Младост 3" вчера бе заграден от полицаи, които предупреждаваха за отровата. "Всичко това е нечовешко, не знам дали въобще трябва да се коментира", отрони собственичка на отровено куче, което днес най-вероятно ще бъде приспано. Бъбреците му са увредени и лекарите във ветеринарна клиника се надяват единствено на чудо. "Странно как всичко съвпадна с масовите проверки в градини и паркове от страна на общината и налагането на глоби на стопани на кучета", коментира друг собственик на четириного. Засега никой не смее да сипе обвинения срещу когото и да е, пък и не се надяват да им обърнат внимание. "Не се чувстваме виновни, че имаме домашни любимци. Има си наредби, които всеки трябва да спазва. Но трябва да има и наказание за тези, които ръсят отрова. В тези паркове има деца, представете си ако някой малчуган се отрови? Не се надяваме на общината, нали имат по-важна идея - да се отделим от София", иронизира друг "кучкар".

И в двата квартала, където има отровени кучета, има кучешки площадки. Но според голяма част от собствениците на домашни любимци - проектирани от човек, който няма никаква идея от нуждите на едно куче. Да не говорим, че в подобна малка клетка трябва да играят и големи, и малки породи. За стопаните в "Младост"-ите остава надеждата да имат шанса – тяхното куче да подмине отровите. А злосторниците трябва да знаят, че сред отровените могат да бъдат и хора. Иначе по традиция ще останат неизвестни...

Източник: www.dnes.bg