Покупката на животно за Коледен подарък е една от най-лошите идеи за празнична изненада, твърдят от българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“. В повечето случаи решението за такава покупка е импулсивно, без хората да си дават сметка за отговорностите, грижите и разходите, които изисква домашният любимец. Безочливи търговци на кученца и други животни пък се възползват от това, за да увеличат продажбите си, сочи проучване на организацията относно онлайн търговията с животни.

„В дните преди коледните и новогодишните празници има увеличение на обявите за продажба на животни с до 40% в сравнение с началото на есента, като към средата на месец декември приблизителният брой активни обяви в четирите най-големи платформи за онлайн търговия е около 33 000,“ обяснява директорът на „Четири лапи“ за България д-р Марина Иванова. „Предлагат се основно кученца, като в момента най-популярни са малките породи - померан, йорки, чихуахуа, както и кучета от т. нар. „опасни“ породи - алабай, питбул, американски стафордшир териер, кане корсо и подобни. Нова тенденция е увеличеното предлагане на редки и екзотични породи котки.“

„Четири лапи“ предупреждава, че покупката на животни през обяви в интернет крие немалки рискове – както за животните, които се продават, така и за потребителите. Вина за това имат и самите платформи, които нямат политика на защита на потребителите от заблуди и измами. Основните проблеми, на които са се натъкнали експертите на организацията при проучването на търговията с животни в интернет, са липсата на проследимост на обявите към конкретен развъдчик или търговец, неясния произход и здравословно състояние на предлаганите животни и липсата на контрол върху съдържанието на обявите, което нерядко е в разрез със законовите изисквания, какъвто е случаят с масовата продажба на животни с купирани уши и опашки – нещо, което е забранено у нас от 2008 г.

„Всички страдаме от липсата на правила и контрол при онлайн търговията с животни,“ категорична е д-р Иванова. „Имаме десетки оплаквания от хора закупили животинче от обява, което след това се е оказало със скрито заболяване, изискващо скъпо и нерядко безрезултатно лечение. Представете си емоционалната травма за всички в семейството и най-вече за най-малките, когато новият домашен любимец, на когото толкова се радват, внезапно влоши здравословното си състояние и почине. Не са рядкост и случаите на хора, които са закупили животно без да са наясно дали могат да полагат адекватни грижи за него, като не са получили и правилен съвет за това от продавачите.“

През пролетта на тази година „Четири лапи“ стартира международна кампания, целяща да привлече общественото внимание към рисковете, които крие онлайн търговията с животни. Част от кампанията е виртуалният детектор за измами с домашни любимци, който класира най-популярните 42 платформи за обяви от 10 страни в зависимост от това доколко е гарантирана защита на потребителите и животните. Резултатите и на четирите български сайта с обяви, които са били детайлно проучени, са тревожни и ги поставят в дъното на класацията. Повече за кампанията на „Четири лапи“, както и за детектора за измами с домашни любимци можете да научите от сайта www.petdeception.org.

От „Четири лапи“ съветват, ако все пак сте решили да зарадвате близките си с домашен любимец, да се обърнете към някой от приютите за безстопанствени животни или групите от активисти, които се грижат за пострадали улични четириноги. Осиновявайки животно от тях, Вие не само ще получите нов приятел и член на семейството, но също така спасявате един живот и помагате за намаляване на броя на нежеланите животни на улицата и в приютите. Преди да вземете решението да увеличите семейството си с нов четириног член, непременно се консултирайте със специалист относно грижите и разходите, които той ще изисква.

Pin It