Преди години по време на една лекция по теория на познанието проф. Любен Сивилов накара нас, младите студенти по философия, да си представим живота си без едно от петте сетива - зрение, обоняние, вкус, слух и осезание (усещане). Съвсем естествено, като човек, който има проблем с очите, си помислих, че не е изключено някой ден да се събудя и да разбера, че съм загубила зрението си напълно. Но не можех да си представя живота си без музика, без миризмата на карамфил и канела, без прегръдките на близките ми хора и без топенето на млечен шоколад в устата ми.

Well afore everyone see that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Сетих се за тази случка, когато попаднах на кампанията „Отвори очи" в една от социалните мрежи. Инициативата цели да подобри достъпа на хора с увредено зрение, придружавани от кучета водачи, до различни обществени места. Оказва се, че незрящите и техните четириноги помощници не биват допускани до различни банки, ресторанти, хотели, големи вериги магазини и молове, и то в разрез със Закона за интеграция на хората с увреждания. Поради тази причина незрящите са решили да посещават само учреждения, които имат отличителен стикер, показващ, че вратите им са отворени за хората с увреждания и за служебните кучета .

„Перманентен проблем е непознаването и непризнаването на закона, който дава право на свободен достъп до обществени места и в обществения транспорт, заради което се налага ние непрекъснато да напомняме за него, да разясняваме, че непознаването на закона никого не извинява", обясни пред „Новинар" Албена Алексиева, председател на Фондация „Очи на четири лапи ". По думите й кампания като тази може да промени обществените нагласи и да подкани институциите да бъдат социално отговорни. „Тази кампания се роди от хора, които са близки на фондацията", разказа Соня Цанкова-Соната, координатор на кампанията „Отвори очи". Копирайтърите от „Ideas Lab", продуцентите от „Stripe" и уеб дизайн студио „Кипо" напълно доброволно обединяват усилията си, за да стартират инициативата. Допреди година кампанията не среща каквато и да било подкрепа, но вече различни институции сами решават да се включат в нея. „Аз се опитах да им обясня, че тази кампания е за зрящите, а не за незрящите", поясни Цанкова, която смята, че обществото трябва да отвори очите си за проблемите на незрящите.

От Фондацията организират Ден на отворените врати в училището за кучета водачи на 16 март и на 1 юни. Всеки ще може да премине полигон с превързани очи с помощта на служебно куче или с бял бастун , като по този начин се постави на мястото на незрящия човек.


Зов за помощ

От фондация „Очи на четири лапи " търсят спонсор за изхранването на кучето водач на Вяра Младенова, която само преди две седмици не е била допусната с него в клон на банка в столицата. За храната на косматия помощник Макс отиват около 50-60 лв. месечно, но жената получава едва около 150 лв. пенсия. Тя трябва да помага и на майка си, която е съкратена. Можете да помогнете на Вяра Младенова и Макс като се свържете с фондацията на телефон 02/ 824 38 45 или на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..