Константин Пенчев изпрати до министъра на земеделието и храните, изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, председателя на Българския ветеринарен съюз и изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в Република България свое становище относно проблема с наличието на безстопанствени кучета и прояви на особена жестокост към животни.
 

Well yet everyone see that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

До омбудсмана постъпиха множество жалби, свързани с наличието на безстопанствени кучета и липсата на адекватни мерки от страна на отговорните институции за справяне с проблема. След извършени проверки, проведени срещи с представители на неправителствени организации за защита на животните и организирана от институцията дискусия по въпроса, се очертаха и проблемите, довели до липса на резултат или до частичен резултат в борбата с бездомните животни. В становището си националният омбудсман констатира, че по отношение на бездомните кучета в страната съществува нетърпима обстановка, която е във вреда на хората и животните на улицата. За преодоляване на проблема, омбудсманът на Република България отправя следните препоръки към органите на държавната и местна власт:
1. Да се преустановят всички прояви на нехуманно отношение към животните, използвани като начин за решаване на проблема.
2. В общините, в които е регистрирано чувствително забавяне, да се предприемат спешни действия за изпълнение на мерките, предвидени в Закона за защита на животните.
3. Да се изработи Национална програма за справяне с кризата с безстопанствените кучета. В разработването да се включат неправителствени организации с доказан опит в тази сфера. В програмата ясно да се разграничи отговорността между централна, местна власт и ветеринарни лекари и да се координират действията им за преодоляване на проблема; да се набележат ефикасни мерки за бързо овладяване на популацията на безстопанствените кучета, като идентификация (видима и трайна), регистрация, масова шокова кастрация на безстопанствените кучета и строг контрол на притежателите на домашни любимци; да се предвиди механизъм за осигуряване на ресурс – финансов и човешки, по изпълнение на набелязаните мерки; да се осигури провеждането на кампанията в труднодостъпните райони; да се предвидят обучителни програми за собствениците на домашни любимци и да се стимулира кастрацията на животните; да се създаде национална база данни за домашните и безстопанствените кучета с възможности за достъп до данните на заинтересованите лица и др. При необходимост, да се предвидят законодателни промени за постигане на набелязаните цели.
4. Да се обособи самостоятелна структура, която да бъде натоварена с контрола по прилагане на законодателството, свързано със защита правата на животните в тази област. Добър вариант е създаването на „Зоополиция”.
 
       Пълният текст на становището е публикуван в страницата на омбудсмана в интернет.