Нов интернет уебсайт, който ще помага да бъдем по-отговорни собственици при избора на домашен любимец 

Сайтът http://exoticus.org е нов интернет портал, който ще събира под един покрив ветеринарни лекари, биолози, учени и любители, пленени от интереса си към особени видове домашни любимци: – екзотичните животни. 

Все повече хора у нас предпочитат екзотики за свои домашни любимци, а често не знаят как да се погрижат за тях. Така се стига до неприятни ситуации, които изобилстваха в медиите през 2008 година: пълни реки с червенобузи костенурки, изоставени от собственици, които са на път да причинят екологична катастрофа, риби-пираня в речни басейни. Да не споменаваме за случая, в който български младеж изхранваше домашните си отровни змии с котета и кучета, „задомени” от наивни стопани. 

Екзотичните видове всъщност са непознати, донякъде жертва на модата, но техните собственици нямат никаква или много оскъдна информация за тяхното правилно отглеждане. Смъртността и заболеваемостта сред тях, държани в домашни условия, е особено висока и много често причинена от незнание. 

По данни от социологически проучвания, проведени през 2006 и 2008 година по поръчка на сдружение „На Ти с Природата” навиците на стопанисване на домашни любимци у нас се променят. И двете изследвания показват нарастващ интерес сред любителите на животни към гледане вкъщи на все по-екзотични видове. За 2 години с близо 10% нараства стопанисването на екзотични видове, измежду собствениците на домашни любимци. В домовете ни все по-често се срещат, отпреди години, папагали, терариумни животни: змии, паяци. Тази тенденция съвпада с наблюденията, които се извършват в цяла Европа и заключенията са, че все повече хора ще предпочитат именно тези животни за домашни любимци, в бъдеще. 

Информацията на сайта има за цел да складира всичко най-интересно от живота на свобода и живота в домашни условия на чинчилата, червенобузата костенурка, неразделката, гекона, царевичната змия, различни папагали, та дори и маймунки. Сайтът публикува мнения на професионалисти – ветеринарни лекари и биолози, изследователи на животните във връзка със здравето и социалното поведение на екзотичните видове. Любители ще споделят опита си от гледане на екзотичните в домашни условия в колонката на любителя. Сайтът съдържа библиотека, която ще бъде в перманентно обогатяване като разчита на статии и от потребителите. 

Целта на сайта е чрез обмяната на опит и споделяне на идеи, настоящите собственици и любители на тези животни да правят своя информиран и добре обоснован избор преди да решат да се сдобият с екзотично животинче за домашен любимец. 

Сайтът http://exoticus.org е създаден от сдружение „На ти с природата” с подкрепата на RSPCA (Английското кралско дружество за защита на животните от жестокост) в рамките на проект „Бъди наясно!”

Well afore everyone know of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Pin It