“Кучета изядоха англичанка” е едно от водещите заглавия в пресата вчера и днес. Мине се не мине време и медиите ни гръмват с по някой подобен потресаващ случай. Първо беше жена, нападната докато тича в парка, след това едногодишно дете беше изядено от дворни кучета, сега псетата посегнаха и на чужденка! Този път в никому неизвестното ямболско село Недялско с население 338 души англичанката Маргарет, на 58 г. е била нападната от кучета. Проверили-непроверили информацията, медиите веднага отсякоха – бездомни кучета са нахапали жената до смърт. Впоследствие се оказва, че кучетата са домашни, развъждани безконтролно и оставени да се скитат по улиците, на всичкото отгоре е имало и доста оплаквания, но никой не е обърнал внимание. Но кого го е грижа вече, медиите са си направили скандала, новината е вдигнала тиража.
Не това е важното обаче. Далеч по-интересно е, че този битов инцидент попада на първите страници на вестниците само 24 ч. преди в пленарна зала на второ четене да влезе Законът за защита на животните. Може би е само съвпадение, а може би не съвсем. Но нека си зададем логичния въпрос – кому е изгодно да няма такъв закон в България? Да разгледаме фактите:


Well already everyone know of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In distinctive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

  • Годишно в България общините отпускат повече от 5 млн. лева за борба с проблема бездомни кучета. От тези средства много малка част реално се усвоява по предназначение, повечето потъват в нечий джоб. Според запознати това е един от каналите за отклоняване на общински средства към партийни каси. (справка – Видин по времето на управлението на предишния кмет). Според новия Закон за защита на животните, общините трябва да подготвят и започнат изпълнението на кастрационни програми в сътрудничество и под контрола на природозащитни организации.
  • Далеч по-голяма сума се разиграва в нелегалните боеве с кучета. Замесени са не само мутри и мафиотски босове, но и известни политици, спортисти и “обществени деятели”. Макар дори и сега действащият Закон за ветеринарно-медицинската дейност формално да забранява боевете, няма нито един случай на разследване на сигнал или, не дай боже, налагане на глоба. Законът за защита на животните освен високите глоби предвижда и строги наказателни мерки за организаторите на подобен род гнусни мероприятия.
  • Бездомните животни в България са суровина, при това напълно безплатна. Доскоро се считаше, че разказите за търговия с кучешки кожи, котешки черепи и трупно месо бяха считани за градски легенди. Наскоро обаче беше доказано, че дори държавни институции с утвърден престиж, като Военно-медицинска академия, използват бездомни кучета за опити. Според новия закон за защита на животните, хората, замесени в подобен род дейности, ще получат освен административните наказания и затвор.
  • Не е ясен броят на природозащитните организации в България и финансирането отвън по линия на дейности, свързани със спасяване на бездомни животни. Освен известните на всички сдружения, които съвестно развиват дейност в полза на обществото, има и голям брой такива, които не се афишират никъде, и които получават финансиране в неизвестни размери от дарения. Скоро в “Без дом” ще публикуваме информация за един подобен случай.
  • Бездомните кучета са проблем, който освен за отвличане на общественото внимание, служи и като изключително удобен инструмент в предизборни кампании. Не са един и два случаите, в които кметове отчитат дейност в полза на обществото, като организират показни ловни хайки само няколко седмици преди избори и след това гордо се тупат в гърдите как бързо и ефективно са решили проблема. До следващите избори, когато се оказва, че подопечното им населено място отново се е напълнило с кучета.

Е, след всичко изброено, дали е случайно, че за 24 ч. с. Недялско стана центърът на България? Надали. А защо само ден преди гласуването? Ами защото в България всяко чудо е за три дни.