Има утвърден план за ремонт на отделението за експериментална хирургия към ВМА, който трябва да приключи до края на годината, съобщи министърът на отбраната Веселин Близнаков по време на парламентарния контрол.

Според депутатите Антонела Понева (ДСБ) и Ася Михайлова (ОДС) ВМА нарушава законодателството за хуманно отношение към животни, използвани за експериментални цели.

По думите на Понева вивариумът представлява зловеща скотобойна и в него са извършвани експерименти с животни. Доказателства за това има заснети от немско-българското дружество за защита на животните.

Освен видеозаписите, съществували и нотариално заверени свидетелски показания. Те са приложени към подадената във Военна прокуратура жалба.

От тези показания, според Антонела Понева, става ясно, че във вивариума непрекъснато са били вкарвани кучета, които не са излезли оттам живи. В момента в експерименталното отделение на ВМА няма нито едно куче или котка, заяви военният министър.

Той увери, че на 14 ноември 2007 г. шест кучета са били предадени за отглеждане в общинския приют "Екоравновесие", а ВМА е осигурила необходимите за това консумативи.

Отделението по експериментална хирургия няма друг аналог у нас като база за обучение, изследвания и специализация на лекарите, обясни Близнаков.

То има 46-годишна история в структурата на ВМА, 78 защитени научни дисертации и през 2002 г. е получило категория пет звезди. Подадени са всички документи за получаване на разрешителни, каза още военният министър.

Той съобщи, че от ВМА са предложили на немско-българското дружество за защита на животните техен представител да бъде назначен на работа в отделението, за да има поглед отвътре при какви условия ще се отглеждат експерименталните животни.

Очевидно има бърза реакция от страна на ВМА, но тя е в резултат на обществената и политическата реакция, коментира Понева.

Тя се усъмни във верността на твърденията на военния министър, че кучетата, намерени в отделението, са закупени през 2002 г. Преценката на специалисти сочела, че животните са на видима възраст по-малко от пет години.

ОЧАКВАЙТЕ ПЪЛНА СТЕНОГРАМА ОТ ЗАПИТВАНЕТО НА АНТОНЕЛА ПОНЕВА И АСЯ МИХАЙЛОВА 

И ОТГОВОРЪТ НА МИНИСТЪР БЛИЗНАКОВ. 

Well along everyone know of that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.