В Индия има близо 35 милиона бездомни кучета - повече, отколкото в която и да е друга страна. Повечето от тях се хранят от отпадъците на хотелите и ресторантите. Сега обаче те са затворени. Заради новия коронавирус.

Кризата от коронавирус се отразява катастрофално не само на хората в Индия. Тя засяга по твърде жесток начин и бездомните кучета. Най-старата организация за защита на животните в Индия "Friendicos" едва смогва да се погрижи поне за част от бедстващите животни. Заместник-председателката на организацията Гета Сешамани казва, че напоследък масово намират кучета, завързани на каишка до някое дърво в парковете или пък оставени в чували или кошници. Вероятно те са изоставени от стопаните си. Приемният център за бездомни животни в Делхи бил препълнен.

"Отношението към бездомните животни е жестоко"

"Който познава Индия, знае, че отношението към бездомните животни е направо жестоко. Онези, които се намират в нашия приемен център, са извадили късмет. По улиците хората замерят кучетата с камъни, защото миришели лошо. Някои дори ги заливат с вряла вода", казва Сешамани. Условията за живот по улиците са безмилостни. Тежко се работи и в приемния център за животни в Делхи, който се намира под един мост в южната част на града. Навън е 40 градуса на сянка, а кучетата стоят и лежат в тесните си клетки. Над тях са разположени кафезите на котките, ранените маймуни и останалите по-дребни животни. Повечето от безстопанствените кучета имат превръзка на главата или на крайниците, но поне за няколко дни те ще могат да поживеят спокойно - без да се страхуват, че ще ги ухапе друго животно или че ще бъдат пребити от някой човек.

В Индия има и много хора, които полагат грижи за бездомните кучета в квартала си, само че сегашната криза с коронавируса обърна всичко с главата надолу, казва Гета Сешамани. Магазинчетата, хотелите и ресторантите са затворени от вече близо 9 седмици. Те вече не изхвърлят отпадъци, с които обикновено се хранят бездомните кучета. По улиците не се намира вече нищо за ядене. Бездомните животни мизерстват.  Още от началото на ограничителните мерки сътрудниците на "Friendicoes" правят всичко възможно, за да спасят животнитеот гладна смърт. Всеки ден те готвят по 800 кг. ориз и пилешко месо. В огромните казани постоянно ври супа от пилешки крака. Сготвеното трябва да стигне за над 2000 кучета и за около 300 маймуни.

"Нима ще изхвърлиш детето си, защото те е ядосало?"

Телефонът в приемния център постоянно звъни. Пак някъде е намерено изоставено куче. Сътрудникът на организацията за защита на животните Махендер Сингх казва: "Сега намираме много повече изоставени животни, отколкото преди карантината. Оставят на каишка в парка или ни чакат, когато тръгнем да раздаваме храната, за да ги приберем. Това, което правят хората е ужасно грешно. Когато си взел куче вкъщи, трябва да се грижиш за него, все едно, че ти е дете. Нали няма да си изхвърлиш детето на улицата, само защото те е ядосало?".

От организацията казват, че много хора сега изоставят кучетата си поради страх да не би животните да пренасят заразата с коронавирус. "Friendicoes" поддържа и един свой приют извън Делхи. Там животните имат право да останат до края на живота си. Това е спасило от изтезания и смърт стотици хиляди бездомни кучета през последните години. 

Източник: www.dw.com