Властите в Сингапур приеха нов метод за борба с пандемията от коронавирус, а именно използването на куче-робот, с което целят да ограничат разспространението на инфекцията в града-държава, като изобретението ще напомня на хората даспазват социална дистанция, пише „RTE“.

Дистанционно управляваната машина с четири крака, създадена от „Boston Dynamics“, беше поставена в централен парк, като в рамките на две седмици ще стане ясно дали работи успешно. В районите на зелените площи на Сингапур бяха внедрени и други роботи, чиято функция беше да се грижат за растителността по време на общодържавния ограничителен режим.

„Нека запазим Сингапур здрав“, казва на английски език жълто-черното куче- робот на име Спот, докато обикаля в пределите на парка.

„За ваша собствена безопасност и за хората около вас, моля, застанете на разстояние поне един метър. Благодаря ви!", добавя то с женски глас.

Все пак трябва да се има предвид, че нарушаването на строгите ограничителни мерки в Сингапур може да доведе до солени глоби и дори затвор. В града-държава с население от 5,7 милиона души, има регистрирани повече от 21 000 случая на заразени с коронавирус, като това е един от най-високите проценти в Азия, което до голяма степен се дължи на масовото инфектиране сред работниците мигранти, които живеят в тесни общежития в райони, малко посещавани от туристи. Съгласно ограничителните мерки, които остават в сила до 1 юни, жителите могат да напускат домовете си само по неотложни причини като пазаруване на хранителни стоки, и трябва да носят маска през цялото време, докато са на публично място. Тренировките на открито са позволени, но само ако се извършват самостоятелно.

Друг робот, във формата на малка кола, също е бил поставен на публично място, за да предупреждава гражданите да не обикалят ненужно и да не забравят, че събиранията не са разрешени.

Властите, стоящи зад най-новото изпитание – правителствените агенции за технология и киберсигурност – заявиха в изявление, че кучето може да пресича лесно неравен терен в паркове и градини. Освен че отправя съобщения, напомнящи на посетителите да спазват мерките за социално дистанциране, роботът е снабден и с камери и инструменти за анализ и оценка на броя на хората в парка. Властите заявиха, че камерите няма да могат да проследяват лица или да записват лични данни.

Източник: www.iskra.bg