Втори град в Китай забрани консумацията на месо от кучета, котки и диви животни. Жухай, разположен непосредствено до Макау, взе това решение в съотвествие с наскоро направеното от правителството изявление, че кучетата и котките са животни за компания. Още преди правителствената декларация, Шенжен стана първият китайски град, забранил консумацията на кучешко и котешко месо.

Организацията за защита на животните Humane Society International изразява надежда, че ще има "ефект на доминото" от последващи забрани в цялата страна и отбелязва, че и други градове в Китай обмислят подобни мерки. Забраната в Жухай влиза в сила от 1 май.

По-рано този месец Министерството на земеделието и селските въпроси на Китай публикува списък с животни, които са одобрени като селскостопански. За първи път то даде обяснение защо не включва котките и кучетата в този списък.

"С напредъка на човешката цивилизация и загрижеността на обществото и повишеното му внимание към защитата на животните, кучетата се превърнаха от традиционни селскостопански животни в животни компаньони," се твърди в изявлението. "По света кучетата не се считат за добитък и Китай също не бива да ги третира като с добитък."

Според организацията за защита на животните Humane Society International, всяка година в Китай около 10 милиона кучета биват убивани заради месото им. Въпреки това, едва малка част от населението на страната все още консумира месо от кучета. По данни на неправителствената организация, в страната има над 91 милиона кучета и котки, които се отглеждат като домашни любимци.

По материали на: www.livekindly.co