Земеделското министерство на Китай изключи кучетата от списъка на животните, месото на които може да се използва за храна, съобщи "Свободна Европа". В обновения списък на домашния добитък в Китай се посочва, че кучетата вече не бива да се смятат за обикновени домашни животни.

"С развитието на човешката цивилизация и грижата на обществото за защитата на животните кучетата са се превърнали в домашни любимци." се казва в документа. В последната редакция на списъка на домашните животни са включени 13 вида "традиционен добитък" като свинете, кравите, кокошките, пуйките. Вписани са и 18 вида "специален добитък" - например, различни видове елени, които може да се отглеждат за храна. Списъкът не е окончателен и може да бъде разширен - по него тече обсъждане, което ще продължи до 8 май.

Обновявянето на списъка вероятно е ускорено от дискусиите около пандемията от COVID-19 и подозренията, че хората са се заразили с новия коронавирус от диви животни. През февруари китайските власти забраниха да се консумира месо от диви животни, но и досега не е въведена постоянна забрана.

На 2 април властите в град Шънджан първи забраниха да се използват за храна кучета и котки. Според хонгконгската организация за защита на животните "Animals Asia", годишно в Китай се убиват за храна около 10 милиона кучета и 4 милиона котки. Тази практика среща все повече критики от страна на защитниците на животните.

Източник: www.dnesplus.bg