Кметството на Сочи е наело фирма за експедитивното избиване на улични кучета по време на зимните олимпийски игри в града, съобщи "Асошиейтед прес". "Бася сървисис" от години работи с местната власт, но сега е подписала нов договор за изтребването на още повече животни за периода на форума. Изпълнителният директор на фирмата Алексей Сорокин е отказал да обясни какви методи за улавяне и умъртвяване използват, къде изхвърлят труповете и по колко кучета убиват на година.


В последните години защитници на правата на животните протестираха срещу действията на кметството в черноморския курорт. В много от регионите на страната е практика уличните кучета просто да бъдат разстрелвани. Според активистите в района на Сочи не са били изграждани допълнителни приюти, независимо от нуждата за това.

"Хиляди бездомни кучета скитат по улиците на Сочи и някои от тях хапят деца", каза Сорокин. Той е присъствал на репетицията за откриващата церемония и даде пример, че едно куче се е вмъкнало на стадиона сред артистите. "Не дай си Боже това да се случи на истинската церемония. Това ще бъде позор за цялата нация", смята руснакът.

Голяма част от бездомните кучета в града са в крайните райони, като в последните години обикалят около строителните обекти и получават храна от работниците. "Асошиейтед прес" коментира, че те са срещана гледка и в олимпийския парк.

През миналата година представителят на местната управа Сергей Кривоносов подкрепи избиването на кучетата в града. "Русия носи отговорност към международната общност и премахването им може би не е най-хуманният начин за решаване на проблема, но е най-бързият", обясни той тогава.

Източник: www.dnevnik.bg