Румънският парламент прие закон, който предвижда масово избиване на уличните кучета - ако никой не ги потърси до две седмици, след като са прибрани в приют, те ще бъдат умъртвявани. Подобни мерки се прилагат още от мандата на сегашния премиер Траян Бъсеску като кмет на Букурещ през 200-2004 г. Въпреки това по улиците на румънската столица скитат между 40 000 и 60 000 кучета.

Well already everyone be aware of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In exclusive on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Защитници на животните посочиха, че избиването е ненужна жестокост и няма ефект, защото на мястото на убитите кучета идват нови - от безконтролно развъждане и изхвърляне на нерегистрирани и некастрирани домашни любимци. Специалистите твърдят, че програмата "Кастрирай и върни", която се прилага в София, е по-бавно, но дълготрайно действащо решение, което е проработило на много места в Европа. Според тях, много по-важно е да се работи за масова кастрация както на уличните, така и на домашните кучета.

"Кучето е териториално животно и след като бъде кастрирано и върнато на мястото, от където е взето, то си пази територията и там не се заселват нови кучета , а кастрираните същевременно не се размножават", обясняват ветеринари. Хиляди противници на закона протестираха пред парламента на северната ни съседка, а в интернет се разпространяват множество петиции за премахването му. Любители на животните от европейски страни пътуват с бусове, в които спасяват колкото могат от бездомните животни , по информация на организации за закрила на животните.

"В цивилизованите страни кучетата от приютите се осиновяват почти веднага, защото там проблемът с популацията е решен отдавна", казват специалистите. Българските защитници на правата на животните организират протест пред Румънското посолство в петък, 13 септември. Те призовават да се спре жестокото избиване на невинни животни , а който не може да присъства лично, да закачи плюшено куче или червена панделка на оградата в знак на съпричастност.

Източник: www.standartnews.com