Арестуваха 59-годишен мъж, убил по жесток начин куче и осем новородени. Домашните любимци са обитавали манастира "Света Богородица" край силистренското село Айдемир, предава bTV. В неделя мъжът е забелязан да влачи по улиците на село Айдемир куче завързано с въже за електрически скутер. Жестокостта е заснета и пусната в социалните мрежи. По наша информация животното е обитавало манастира „Света Богородица" в близост до селото. Там не открихме никого за коментар. Венко Иванов, който е бездомник и живее в храма дава кучето на мъжа, без да подозира какво ще се случи след това.

„Вчера дойде към 11-11:30 ч., сложи кученцата в торбата, сложи и сезал, и я завлякъл с мотора. Две-три кокошки нападнало и изяло, но това става през лятото“, разказа той.

Часове по-късно природозащитници откриват извършителя.

„Видяхме човека, който го е извършил. Тогава успяхме да разговаряхме с него. Той ни излъга, че кучето е живо и е преместено в близкото село Айдемир, обясни Даниела Найденова. Кучето и малките са открити мъртви под мост в селото. „Майката беше убита, бебетата бяха удавени. Поне така предполагаме. Причината е, че кучето - майката е изяла едно яйце от кокошките на манастира. Да се надяваме, че ще има някаква справедливост, този път наистина“, добави природозащитничката.

„Образувано е досъдебно производство, което се наблюдава от Районна прокуратура – Силистра. Разследва се съпричастността на още едно лице към конкретния случай, с досегашните данни, с които разполагаме, може би в качеството на подбудител или помагач, това ще се установи в хода на разследването“, обясни говорителят на Окръжна прокуратура – Силистра Теодор Желев.

Заради случая доростолският митрополит Яков свиква епархийски съвет, на който ще бъде изслушан монаха от манастира "Света Богородица" отец Терапонтий.

„Никога не съм толерирал и няма да толерирам жестокостта към животни и към човека естествено. Винаги съм проповядвал и закона за любовта, който е проповядвал сам Господ и светите апостоли. Всяко едно такова посегателство винаги го осъждам и то от чисто сърце. Прокуратурата чакаме да се произнесе и тогава ние може да дадем някакво становище“, заяви доростолският митрополит Яков.

Обвиненият в убийството на животните е в ареста. Ако бъде признат за виновен, го очакват до три години и глоба от пет хиляди лева.

Източник: www.dunavmost.com