В Ловешко са образувани 12 досъдебни производства за жестокост към животни

През изминалата 2022 г. в областната дирекция на МВР в Ловеч са образувани 12 досъдебни производства за деяния срещу животни. Повечето случаи се отнасят за проявена жестокост към кучета и котки и по-рядко към коне и крави. Това съобщи за БТА говорителят на областната дирекция на МВР в Ловеч Габриела Тодорова.

Тя припомни, че от 2011 г. деянията срещу гръбначните животни са криминализирани и се разглеждат като престъпления. Реагира се незабавно на всеки сигнал за насилие над животно. Във всяко структурно звено на областната дирекция на МВР в Ловеч са определени служители, които да работят по случаите с проявена жестокост към гръбначни животни, добави Тодорова. Според статистиката половината от досъдебни производства миналата година са образувани в районното управление в Троян – шест. Три са досъдебните производства в Ловеч, две в Тетевен и едно в Ябланица. 

„Служителите, които се занимават със случаите на насилие над животни, работят по разкриване на престъпления по чл. от 325а до 325в от Наказателния кодекс, които засягат организирането на боеве с животни, прояви на жестокост и причиняване на трайни увреждания или смърт“, каза още Габриела Тодорова.  

БТА припомня, че пред последните седем дни са образувани още две досъдебни производства за проявена жестокост към кучета.

В единия случай е задържан 72-годишен жител на Тетевен по подозрение, че със законно притежавано ловно оръжие е прострелял куче. Животното е собственост на 37-годишен тетевенец и се е намирало в близост до негов имот, в местността "Скрибътна" край Тетевен. 

Другото досъдебно производство е след получен сигнал в полицията в Луковит, че в двор на къща в село Ъглен 31-годишният собственик е открил кучето си умъртвено. 

Източник: Българска телеграфна агенция