Захари Шулев

Обвиняемият за насилието над кучето Мечо Захари Шулев остава в ареста. Това реши Софийският градски съд във вторник. Адвокатите на Шулев поискаха той да бъде освободен, тъй като имал постоянно работа и адрес. Магистратите обаче заявиха, че има достатъчно данни, че мъжът е измъчвал животното и ако бъде пуснат с по-лека мярка, има вероятност той да извърши ново престъпление.

Решението на съда беше посрещнато с аплодисменти в залата, където присъстваха защитници на животните. По-рано те протестираха пред Съдебната палата с искане за справедливост за Мечо и заявиха готовност да продължат с протестите, за да привлекат внимание към исканията си.

37-годишният мъж беше задържан на 17 ноември, след като в социалните мрежи беше разпространен видеозапис от охранителна камера. От него се вижда как човек примамва куче с храна и го взима със себе си, а няколко часа по-късно връща животното с порезни рани. Случката се разиграва още през октомври.

Прокуратурата твърди, че Шулев е причинил тежко или трайно увреждане по особено мъчителен начин на животното. От обвинението се позовават на свидетелски показания, според което мъжът и друг път е проявявал агресия срещу животни и ги е малтретирал. В дома му е открита пластмасова ушна марка с номер, принадлежащ вероятно на друго куче.

По време на изслушването стана ясно, че обвиняемият е бил уволнен от работата си, след като видеото е било разпространено. Той каза, че съжалява за постъпката си и не може да каже "нищо повече".

Източник: Булевард България