Полицията в Пещера проверява сигнали на граждани за отравяне на кучета. Това съобщи кметът на града Йордан Младенов. Проблемът сэизтребването на бездомни животни с разхвърляне на примамки явно за пореден път е ескалирал в родопския град, защото в съобщението има изрично предупреждение към гражданите да не разхождат любимците си без каишка и надзор, за да не пострадат.

Ето и пълния текст на обръщението на Младенов:

Скъпи съграждани, във връзка със зачестилите напоследък случаи на отравяния на кучета на територията града искам да ви споделя, че са констатирани случаи на злонамерено отравяне на кучета със съмнителни хранителни вещества. След получени сигнали от граждани, е образувано досъдебно производство срещу неизвестни извършители. В тази връзка се обръщам към стопаните на кучета: не разхождайте своите питомци без каишка и надзор, не позволявайте да поглъщат храни или течности оставени по улицата.
Заявявам, че ръководството на местната администрация няма да толерира подобни насилствени, противозаконни и нехуманни дейности. При констатиране на такива прояви ще бъдат налагани рестриктивни мерки срещу извършителите и те ще понесат съответните законови мерки и наказания.
Община Пещера работи по прокт за изграждане на приют за безстопанствени кучета и домашни любимци. Към момента се търси подходящ терен за осъществяване на тази идея. Следвайки принципите на взаимодействие на Общината с граждански инициативи, с активното участие на Екатерина Кънчева вече работим по идеен проект за място, където гражданите могат безпрепятствено да разхождат четирикраките си приятели. Тази идея ще бъде реализирана до началото на активния летен сезон.
Обръщам се към собствениците на кучета с молба да спазват наредбите на Общината за отглеждане и разхождане на кучета в откритите пространства. Напомням, че всеки притежател на домашен любимец е длъжен да го регистрира в Общинска администрация.

Източник: www.marica.bg