Прокурорът от асеновградската прокуратура Димитър Молев е с отнет ранг за две години като дисциплинарна мярка на Висшия съдебен съвет. Наказателната мярка е финал на неколкомесечното разследване срещу Молев, а основната причина са действията на дежурния прокурор по случая с размазаното куче от тополовеца Райчо Иванов. 

Като дежурен прокурор Молев не е дооценил обстоятелствата по подадения сигнал за извършеното престъпление миналата пролет, позволил е раненото до смърт животно обратно да се върне на стопанина си мъчител, а мъчителят е освободен. По данни от сигнала по дисциплинарната мярка прокурорът не е образувал по най-бързия начин досъдебно производство, а случаят е останал на ниво полицейска проверка.

Хиляди се възмутиха от последвалите разкрития за упражнената жестокост на собственика на кучета, както и действията му по укриване на престъплението със заравяне на вече мъртвото животно и умишленото заблуждаване на полицията, които в следващите дни след инцидента са посетили дома на Райчо.

Скандалният сюжет стана обект на прокурорско производство дни по-късно, и то под явен обществен натиск. Райчо отнесе наказание от 1000 лева след споразумение с прокуратурата и признаване на вината си. 
Без да дава гласност, впоследствие районният прокурор Калоян Димитров сезира лично дисциплинарната комисия към Висшия съдебен съвет за действията и пропуските на колегата си. 

Източник: www.marica.bg