Обява за продажба на 11 кожи от котки на цена 10 лева бройката пусна в „Продавалник" млада жена от Пловдив. Тя посочва за връзка името и фамилията си, както и телефон и скайп. Обявата се появила в четвъртък, а вчера на нея се натъкнали от фондация „Четири лапи ". От там веднага пуснали по електронната поща жалба в пловдивската районна прокуратура.

„Телеграф" се свърза с жената, продаваща котешките кожи. По думите й, те били подарени от родителите й, които навремето работели в добричко предприятие. Те били специалисти по обработване и съхраняване на кожи и заради това дълги години котешките кожи останали непокътнати.

Палтенце

Били съхранявани в нафталин и количеството им било достатъчно за ушиването на детско палтенце. „Не са вадени и проветрявани. Обработени са с нафталин и не са мръднали. По тях няма опадали косми, в перфектно състояние са. Говорих със специалисти, които ми казаха, че са съхранявани правилно. Реших да ги продам, защото да стоят под дивана не ми вършат работа. Всички са в еднакъв цвят, а само една е бяла. Не съм ходила по улицата да ловя котки. Подарени са ми, но не смятам на децата си да шия палтенце от тях и затова реших да ги продам", обясни жената. По думите й кожите били от поръчка отпреди години на добричкото предприятие за Япония.

Проверка

Масово хората не знаят, че подобна продажба попада под ударите на закона, коментира Явор Гечев от „Четири лапи ". „Търговията с кожи от котки и кучета е забранена на територията на целия Европейски съюз. Обръщам внимание и на факта, че при умъртвяването на котките , от които са добити обявените в обявата кожи за продан, е твърде вероятно да е извършено престъпление по чл. 325 „б" от НК", се казва в жалбата до прокуратурата на неправителствената организация. Освен текст при-родозащитниците изпратили на държавното обвинение и снимка на проблемната обява от сайта. „Сигналът от „Четири лапи " е получен на електронната поща в прокуратурата и по случая вече има образувана преписка и има назначена предварителна проверка", съобщи говорителят на Районна прокуратура Атанас Илиев. От „Четири лапи " са изпратили копие от жалбата и до Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив.