Няколко групи във "Фейсбук", една от които с близо 130 хил. последователи, настояват неизвестният мъж, отрязал безмилостно с трион четирите крака на кученцето Мима от Дряново, да бъде жестоко наказан.

Потресаващият инцидент - саморазправа на съсед срещу собственика на 5-годишното животинче (украинец, заселил се преди 30 години у нас), накара хиляди българи да се обединят така, както рядко се случва.

Вече над 18 хил. са подписали и гражданската петиция в интернет, която иска промяна на Закона за защита на животните в България, за да може престъпникът да получи адекватно наказание.

У нас извършителят не се смята за престъпник, а глобата за подобно деяние е 250 лв., при особена жестокост - до 1000.

В град Дряново пазарният ден вчера също се превърна в ден за събиране на подписи срещу жестокостта, показа репортаж на Би Ти Ви.

Well along everyone know of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

И в града, и в Мрежата мнозина са убедени, че човек, посегнал днес на беззащитно животно, може утре да посегне на човек или дете.

Гневът на мнозина във "Фейсбук" е толкова силен, че заглавията на групите и много от коментарите призовават за саморазправа с не по-малка жестокост срещу извършителя.

"Затвор за копелето...", "Да отрежем крака на урода...", "Да умре на бесилката", "Тоя заслужава да му бъдат отрязани краката и ръцете", са само някои от коментарите, призоваващи за осакатяване, мъчения и смърт на изверга.

Срещу тона на подобни изказвания реагираха други потребители на социалната мрежа, отбелязвайки, че

"насилието поражда насилие"

"Призивите за мъст ни принизяват до равнището на този, когото осъждаме. С какво ще сме различни от него, ако искаме отрязани крайници и смърт?", пита например Elisaveta Shapkareva.

Други - с "различно" мнение, напомнят, че почти всички ние ядем месо. "Или май забравихте, че всяка ваша хапка е в резултат на едно убито животно, което ние задружно сме утрепали", пита Alexander Valov.

Потребителят споделя, че му е писнало "от сган, която се обединява около подхвърлените от медиите "новини" и се превръща в "бясната тълпа, която само знае да беси и затваря".

"Огнян Цонев" напомня, че по пътищата на България годишно умират "хиляди кучета, котки и други животни, блъснати от коли, камиони и автобуси". Други - за случаите на отровени животни, като последния от Перник.

Дори синът на собственика - Добромир Дончев, поел грижите за кученцето Мима след преживения от него ужас, казва пред Би Ти Ви, че "това не е единствен инцидент, а просто на него се дава гласност".

Мнозинството граждани обаче изразяват потреса си от садизма, причинил непоносими болки на кучето пазач, оставил го

между живота и смъртта с дни и неспособно да се движи само

Много хора изразяват готовност да помогнат, като събират пари за операция и протези, или дори го осиновят. Лекари, цитирани в новинарски репортажи, обаче смятат, че за съжаление реалистичното решение, което ще спести мъки и на кучето, и на собствениците му, е евтаназията.

Засега фондация "Четири лапи" изпраща Мима в приют в Русе, където специалисти ще проверят възможността за поставяне на протези, съобщи телевизия ПРО.бг.

Преобладаващите настроения в Мрежата са, че гражданската активност е много важна, тъй като "държавата няма да направи нищо - бъдете сигурни в това".

Потребители на "Фейсбук" отбелязват, че ако всичко това се беше случило в друга държава, престъпникът би бил заловен от зоополицаите и поставен зад решетките за дълго време, без възможност да се измъкне от закона.

"Деянието е чудовищно и въпреки това няма как да има затвор за този изверг, просто защото законодателят не го е предвидил, и каквото и да си говорим, то е просто, за да изразим гражданска позиция и нищо повече.

Може и да гледаме по "Анимал планет" за зоополицаите в Америка, където жестокостта към животните е въздигната в престъпление, но България това не е така. За съжаление тук и жестокостта към човешките същества си остава в много случаи ненаказуема", смята "Елица Стоянова".

В Мрежата обаче има дори предложения да се излезе на протест пред парламента, за да се стигне този път до реална промяна в законите.

В отворено писмо на "Четири лапи" до правосъдния министър

Маргарита Попова и вътрешния Цветан Цветанов организацията твърди, че всекидневно получава информация за подобни случаи на садизъм спрямо животни.

"Безусловно е доказано, че насилието спрямо животни е първата крачка към насилие спрямо хората, както и че шокиращо висок процент от проявилите насилие хора в миналото си са измъчвали животни", напомнят природозащитниците.

Те дават пример с инцидент от миналото лято, когато дете беше ранено в ръката, след като неизвестни лица застреляха домашното куче на семейството, с което детето си играело.

Защитниците осъждат липсата на адекватни санкции от страна на институциите в България и факта, че "често контролните органи се отнасят с пренебрежение към случаите на насилие над животни".

Сигналът, който изпращаме към нашите партньори от Европейския съюз, е доста тревожен и неведнъж изпълнителната власт е била обвинявана в мълчаливо толериране на прояви на варварско отношение, изтъкват от "Четири лапи".