Откриха приют за кучета в Павликени

Общинският приют за безстопанствени кучета с капацитет 100 животни, изграден изцяло със средства на Община Павликени, беше открит в града. Лентата на новото съоръжение прерязаха кметът инж. Емануил Манолов, управителят на приюта д-р Глория Христова и представителят на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Румяна Янакиева.

„Имаме един от най-добре устроените приюти и съм убеден, че събрахме много добър екип, който да се грижи за залавянето, настаняването и грижата за кучетата. Вярвам, че това е екип, който с много внимание и загриженост ще откликва на сигналите на гражданите и ще реагира на техните молби“, каза в словото си инж. Манолов. „Приютът е направен функционален за животните и комфортен за служителите. Благодаря за подкрепата и позитивното отношение. Благодаря за чудесната база, чрез която наистина ще започнем да решаваме проблема с нарастващата популация на бездомните кучета. Разчитаме силно и на доброволците. Екипът ни е отличен и ще надхвърлим целите, които сме си поставили“, каза управителят д-р Глория Христова.

За настанямане на животните са изградени 20 навеса, всеки от тях оборудван с единични колибки, групирани в три двора. Направена е и обслужваща сграда с обособени помещения за персонала, за съхранение и приготвяне на храна, за оборудване и препарати за почистване и дезинфекциране, манипулационна за извършване на ветеринарномедицинска дейност, помещение с хладилна камера (фризер), за карантина, за изолация на болни и наранени животни, както и санитарен възел.

Приютът е временен, което според действащото законодателство означава, че заловените или доведени животни ще бъдат обезпаразитени, ваксинирани, кастрирани, маркирани с ушни марки и чипирани. След регламентирания престой животните, които са здрави, неагресивни и никой не е пожелал да ги осинови, ще се връщат по местата на залавянето им, но не и в близост до училища, детски градини и лечебни заведения.

На всяко куче, пребивавало в приюта, ще се издава паспорт.

Изграждането на приюта е една от мерките, включени в програмата на Община Павликени за изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствени кучета и в Плана за действие за изпълнението й, приети с решение на Общински съвет – Павликени, през 2019 г.

С работата на приюта в голяма степен ще се овладее популацията на безстопанствени кучета на територията на общината. Ще се намали броят на свободно скитащи животни, застрашаващи гражданите и гостите на общината, и ще се намали рискът от разпространение на паразити и зарази.

Инвестицията за изграждането на приюта, изцяло от собствени средства от бюджета на Община Павликени, е в размер на 409 000 лв.

Строително-монтажните дейности изпълни фирма „Геоплан Кънстракшън“ ЕООД – Велико Търново.

Приютът ще приема посетители, потенциални осиновители и доброволци, които ще помагат за разхождане и обгрижване на питомците.

От миналия декември са назначени петима служители: д-р Глория Христова – управител и ветеринарен лекар, както и един шофьор (ловец) и трима гледачи.

Източник: www.borbabg.com