fbpx
Печат
Полезно
Здраве
Посещения: 1901

Радостта от позволените по време на карантината разходки с кучето се помрачава от дебнещата го в пролетната зелена трева опасност - кърлежите! Достатъчни са само няколко разходки без предпазни средства и при ветеринарните лекари вече пристигат лаещи пациенти с пироплазмоза. И това, че съвсем наскоро се стопли не е извинение за невземане на противопаразитни мерки.

Пироплазмозата е смъртоносно опасно заболяване, което заразяване става чрез ухапване от кърлеж. Впивайки се, кърлежът впръсква слюнка, като по този начин обезболява ухапаното място. В слюнката на заразения кърлеж се намират бабезии, които попадат в кръвта и поразяват червените кръвни телца. Първите симптоми може да се появят 3-4 дни след ухапването. Най-често стопаните на кучета наблюдават: вялост; апатия; кучето неохотно излиза на улицата; покачва се температурата; учестява се дишането; урината става тъмна; може да има повръщане и диария. При игнориране на първите симптоми състоянието на кучето се влошава: пожълтяват склерите на очите и лигавицата на устата кучето спира да се храни краката не го държат и няма сили да се изправи, появяват се повръщане и задух. Развива се бъбречна недостатъчност. Урината става яркооранжева, може дори да стане черна. Развива се анемия. При остро протичане всички симптоми се развиват много бързо и любимецът ви може да загине три дни след появата на първите признаци на заболяването, предупреждават ветеринарни лекари.

Хроничното протичане на пироплазмозата може да обхване от 2 до 4 седмици. Много често първата седмица стопаните на кучетата забелязват само намаления апетит Затова при първите симптоми колкото се може по-бързо заведете кучето във ветеринарна лечебница. Но трябва да знаете, че пълното възстановяване на организма на кучето отнема около 6 месеца. За да не се стига до това, своевременно и периодично обработвайте кучето си срещу външни паразити, комбинирано с противопаразитен нашийник. Използвайте спрейовете като допълнение към други защитни средства.

Източник: www.bgfermer.bg