fbpx
Печат
Полезно
Здраве
Посещения: 1705

Хората, които не са имали домашни любимци, често си мислят, че приемането им за членове на семейството е абсурдно. Все пак кучетата и котките не са хора. Но за тези, които споделят ежедневието си с ходеща любов на четири лапи, безусловно те са част от фамилията. Затова и грижите към домашните любимци и тяхното здраве е същата, като към останалите членове на семейството, а на моменти дори и по-голяма. Защото все пак нашите любимци зависят само и единствено от нас. Те не могат сами да отидат на лекар.

И макар грижата да е целогодишна, пролетта е сезонът, в който трябва да обърнете по-сериозно внимание на домашния си любимец. Защото със затоплянето на времето неприятните гадинки като бълхи, кърлежи и комари не само хапят, но и служат като вектори на заболявания. Тези болести могат да причинят временно неразположение, но също така и да се окажат смъртоносни за животните, а също така и да се пренесат на хората. Както при всички други житейски проблеми, знанието печели половината битка. В случая с паразитите. Затова ще ви разкажем накратко за някои от болестите, които са опасни и срещу които превенцията е най-добрият подход.

Лаймската болест, наричана още Борелиоза, е едно от най-честите инфекциозни заболявания в света. Пренасянето на заразата става чрез ухапване от кърлеж, а причинител е бактерия от рода Borrelia - Borrelia Spirochaeta, Borrelia Burgdorferi и др. Заболяването протича тежко и често води до усложнения, включващи увреждане на бъбреците, проблеми със сърцето и нервната система, които са смъртоносни.

Кърлежов енцефалит - за радост това заболяване все още е рядко срещано, но за съжаление при заразяване е изключително опасно. Вирусът атакува нервната система и може да причини енцефалит и менингит. Aĸo нe бъдe пpeдпpиeтo нeзaбaвнo лeчeниe ce cтигa дo yвpeждaнe нa мoзъчнитe oбвивĸи и мoзъчнaтa тъĸaн, ĸoeтo oт cвoя cтpaнa чecтo вoди дo чacтичнa или пълнa пapaлизa нa мycĸyлите, а след това и смърт.

Ерлихиоза - причинителят е бактерията Erlichia canis, пренасяна само от един вид кърлежи - Rhipicephalus sanquineus. Тъй като признаците обикновено са леки и отшумяват бързо, стопаните може да не ги забележат. Това са повишена температура, намален апетит и понякога увеличени лимфни възли. Липсата на лечение обаче води до хронифициране на заболяваването, което създава много по-тежки проблеми. Кучето няма апетит, отслабва, има тежка анемия и често има точковидни кръвоизливи по лигавиците и кожата, а също и във вътрешните органи. Смъртността в случаите, когато има кръвоизливи по кожата и лигавиците, е по-голяма. Като цяло лечението на хроничната форма е по-трудно и невинаги успешно.

Анаплазмоза - тази болест също се пренася от кърлежите. Бактериите причинители са два вида - Anaplasma phagocytophilum и Anaplasma platis. Непосредствено след ухапването, признаците на заразяване са анемия, повишаване на температурата, задух, увеличаване на лимфните възли. Болестта унищожава тромбоцитите на заразеното животнои опасността то да почине от вътрешен кръвоизлив е огромна, тъй като тези кръвни клетки отговарят за съсирването на кръвта.

Бабезиоза - заболяването е типична трансмисивна инфекция - преносителите са кърлежи от видовете Rh.sanguineus. След като бабезиите преминат в огранизма на гостоприемника, те предизвикват главно разрушаване на еритроцитите, като тежестта на заболяването може да варира от относително лека, до такава с фатален край. Въпреки, че хемолитичната анемия е отличителен белег на заболяването, има множество варианти на протичане, включващи усложнения в различни органи.

Дипилидиоза - причинителят на болестта е вид тения, Dipilidium caninum. Бълхите са междинен гостоприемник на тази тения - те пренасят яйцата й. Когато чрез близането кучето или котката погълнат бълха, те се заразяват. Човек също може да се зарази по същия начин - ако при прегръщането и целуването на животнотоневолно погълне бълха. Диагнозата се поставя лесно. Клиничните признаци, ако има такива, са намален апетит, отслабване, периодична диария. Често се откриват членчета на тенията с форма и големина на краставичени семки по изпражненията и по козината около ануса на животното. Чрез микроскопското фекално изследване се откриват яйца на тенията, а по животното се откриват бълхи.

Дирофилариоза - това заболяване все още се смята за екзотично за България, но в последните години има завишаване на броя на случаите. Причинителят е паразит, кръгъл червей, а преносители са комарите. Когато смучат кръв от заразено животно, те поглъщат и ларви на паразита. После, смучейки кръв от друго животно, комарът впръсква част от стомашното си съдържание и така "инжектира" ларвите. След дълъг инкубационен период от 145-180 дни (около 6 месеца) в кръвоносната система на кучето има вече възрастни паразити. Възрастните червеи живеят в белодробните артерии и в сърцето. Колкото повече са те на брой, толкова по-тежки са признаците на заболяването. Много кучета са без симптоми (такива с малък брой ларви), но кръвта им е заразена с ларви, които могат да се пренасят чрез комарите върху други кучета.

Демодекоза и Саркоптоза - това са двата вида краста, които са най-често срещани след инвазия на бълхи и кърлежи. При демодекозата козината на определени участъци от кожата пада, но няма сърбеж. Стресовите състояния като ендопаразитоза , некачествена храна, терапия с имуносупресивни медикаменти или някакви транзитни стресови състояния като бременност, оперативни вмешателства, еструс, се считат за предопределящи фактори за развитието на демодекоза при домашния ни любимец. Заболяването се среща много по-често при кучетата , отколкото при котките. Саркоптозата (най-заразната за човека кучешка краста) обаче е тежко протичащо заболяване. Причинител е кърлежът Sarcoptes canis Gerlach. По кожата се образуват пъпки (папули), изпълнени с прозрачна течност. Животното изпитва непоносим сърбеж, но при разчесването на папулите и спукването им, инфекцията се разпространява по цялото тяло. Образуват се струпеи, а при липсата на лечение и отворени рани.

Алергия - последна в списъка, но не и по важност, алергията е изключително неприятно заболяване, което може да застигне домашния ви любимец след ухапване от комар или бълха. Както и при човека, така и при кучето, кожата може да изглежда зачервена, да има люспи или да е суха на допир и да изглежда раздразнена. Алергичните към бълхи кучета получават силна реакция със сърбеж, когато слюнката на бълхата влезе в контакт с кожата им. Това може да предизвика опадване на козината и отворени рани или струпеи по кожата, обикновено по гърба в основата на опашката. Може да забележиш лезии по кожата на други части на тялото му. Тези рани могат да доведат до бактериални инфекции. Затова, най-доброто, което можете да направите за своя домашен любимец, за да го предпазите от тези заболявания, е превантивното използване на препарати срещу паразитите.

Как да унищожим бълхите, кърлежите и комарите Можете да изберете между три вида препарати - таблетки, противопаразитна каишка или пипети. Таблетките се дават през устата, като инсектицидът навлиза в кръвообращението и убива бълхите. За да бъдат изложени на въздействието на активната субстанция, паразитите трябва да се захванат върху гостоприемника и да започнат да се хранят.

Източник: life.dir.bg