fbpx
Печат
Полезно
Поведение
Посещения: 2634

Наред с мъркането котките издават традиционното мяу, което е истинска класика. Интересно е, че котките го използват за общуване само с хората, а не помежду си. Какво кара една котка да мяука по-често и по-силно, а друга - много рядко и тихо? Зависи ли мяукането от породата?

Да. Най-разговорливи са сиамските, източните, яванските, котките порода корат, тонкин и сингапурска. Те могат с часове да говорят със стопанина си, водейки истински диалог. Но това не са единствените породи котки, които обичат да говорят. Котките мейн кун и сибирските също често мяукат пред своя стопанин, въпреки че са по-тихи от източните котки но при тях по-често се срещат такива звуци като "чуруликане" и трели - нещо абсолютно несъвместимо със значителния им размер. Не са много хората, които знаят, че турската ангорска котка също е една от най-често мяукащите породи. Гласът на тези котки е като на мейн куна - мелодичен и нежен.

Влияе ли възрастта на мяукането? Малките котета мяукат най-много, като по този начин дават на майка си да разбере къде са, когато са гладни. И котката така поддържа връзка с тях. Домашните котки контактуват с мяукане с хората през целия си живот. Ако стопанинът на котка е свикнал да й говори, тя ще мяука по-често. Ако възрастна или стара котка започне да мяука повече, това може да е признак за дискомфорт - стрес, заболяване или глухота. Затова ако стара котка започне да мяука по-често и по-високо, това е сигнал, че трябва да я заведете на лекар.

Източник: bgfermer.bg