fbpx
Печат
Полезно
Други
Посещения: 3452

Обонянието на кучетата е между 10 хиляди и 100 хиляди пъти по-добро от човешкото Разпознаването на нова миризма за кучетата е като научаването на нова дума за хората. Това каза за “Дарик” Явор Крумов, инструктор в училището за кучета водачи и асистенти на фондация “Очи на четири лапи”. Отскоро в речника от миризми на четириногите е и тази на Ковид-19. Надушването на новия коронавирус е като надушването на експлозиви, наркотици, хора, обясни Крумов.

Кучетата са вече обучавани да диагностицират някои видове рак, паркинсон, малария. Обонянието им е между 10 хиляди и 100 хиляди пъти по-добро от човешкото. Или казано по друг начин - те могат да надушат лъжичка захар във количество вода колкото два олимпийски басейна. Кучета наудшват Ковид на летището в Хелзинки В Чили, Великобритания, Финландия четириногите вече работят редом с хората, за да откриват Ковид-19 в ранна фаза. Един от героите на летището в Хелзинки, например, е талантливото куче Кьоси, спасено от евтаназия в испански приют преди осем години. Кьоси вече разпознава ракови заболявания. Отнема ѝ няколко минути да се научи да намира миризмата на новия коронавирус до пет дни преди появата на симптоми.

Първият известен случай на домашен любимец, поставил диагноза, е описан в научния журнал “Лансет” през 1989 година. Кучето всеки ден в продължение на няколко минути душило петно на бедрото на стопанката си и дори се опитвало да го отхапе, когато тя е с къси панталони. Загрижена, жената посетила лекар. Оказало се, че петното е злокачествен меланом. За щастие в достатъчно ранен стадий, за да бъде излекуван. Тайната е в забележителните около 300 милиона обонятелни рецептори, които имат кучетата. Ние хората имаме само някакви си 6 милиона. Тъканта в носовете им е около 30 пъти по-голяма от тази в нашите. И това не е всичко. Те имат между 220 милиона и 2 милиарда неврони, които са специализирани в пренасянето на миризми до мозъка. Ние -  само между 12 и 40 милиона.

Всяко куче може да се научи да разпознава и намира миризми, но най-добре се справят кучетата с големи муцуни, точно защото имат повече рецептори, отбеляза Явор Крумов. "Основното качество, което се търси, освен обонянието и желанието на кучето да бъде със собствения си водач, е че кучето трябва да има много добра апортировка - да обича да носи предмети в устата си, защото кучето се мотивира по този начин", каза Крумов. Какво точно надушват кучетата? Всички клетките излъчват отличаващи ги летливи органични съединения. Най-напред се отделя миризмата, която трябва да бъде разпознавана. "Използват се различни кръвни плазми, аромати от устата, пот", обясни Явор Крумов.  Явор Крумов, който основно обучава кучета водачи и асистенти, обясни колко фини нюанси между фазите на хипогликемична криза могат да се научат да различават четириногите асистенти на хора с диабет. "Първоначално кучето се обучава на същинската миризма по време на криза, но в процеса на работа тази миризма е предшествана винаги от различни компоненти, винаги по един и същи ред. Кучето изтегля във времето преди кризата сигнал, което е много полезно и хубаво", разясни той.  Учените се надяват, че с помощта на кучетата ще могат да се спасяват все повече човешки животи. Работи се и в посока пробите от болни хора да се разграждат на химичните им съставки, за да се изолират веществата, които кучетата разпознават. А това да помогне за разработване на ефективни тестове.

Източник: www.dnews.bg